Via Dinarica večeras stiže i u Zenicu

Ako možda nemate ideju gdje i kako da večeras provedete vrijeme, posjetite događaj na Trgu Alije Izetbegovića, te saznajte pojedinosti o projektu Via Dinarica.

Jedan u nizu promotivnih događaja Via Dinarica danas se održava i u našem gradu u terminu od 19:00 sati. Inicijativa Via Dinarice veže se za 2013. godinu kada su UNDP i USAID u saradnji započeli sa obilježavanjem planinarskih staza i ruta širom regiona.

U razgovoru sa Admirom Logom, projektnim službenikom  saznali smo pojedinosti o Via Dinarici.

„Via Dinarica je mega staza koja ima 3 glavne: bijelu, zelenu i plavu i proteže se duž Zapadnog Balkana od Slovenije do Albanije. Aktuelnu fazu projekta finansiraju USAID i Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije, a sufinansira i implementira UNDP“, ističe Logo.

Admir Logo

Via Dinarica putem podrške razvoju turizma u prirodi, pruža podršku malim biznisima, seoskim domaćinstvima, te nevladinim organizacijama koje djeluju na sve 3 staze.

Kako navodi naš sagovornik, naišli su na poteškoće uslijed pandemije COVIDA-19, ali ih one nisu omele, nego su otvorile mogućnost da predstave domaći turizam u prirodi.

„I pored svih problema izazavanih pandemijom otvorila nam se prilika da razmišljamo da je taj turizam u prirodi odlična mogućnost za Bosnu i Hercegovinu  koja ima sjajne prirodne ljepote, bogatstva koja treba pokazati prije svega našim građanima, pa onda naravno ljudima iz regije i okolnih zemalja“, kaže Logo.

Svrha promocija je i predstavljanje korisnika, ljudi koji su dobili podršku putem grantova u okviru ovog projekta.  Promocije su planirane u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bijeljini, Mostaru i Banja Luci. (Adla K.)