Pandemija otežala poslovanje taksista, jedinu pomoć dobili od Grada Zenica

Zenički taxi prijevoznici od početka pandemije virusom Covid-19 bilježe značajne finansijske gubitke. Jednokratnu pomoć, prošle godine, dobili su od Grada Zenica, a kako kažu, od viših državnih instanci pomoć je izostala.

„Zeničkih 168 taxi prijevoznika na 17 gradskih stajališta  svakodnevno  su izloženi mogućnosti zaraze, pridržavaju se svih mjera predostrožnosti i naredbi Kriznog štaba“, kaže za RTV Zenica, Fikret Halač, član UO Udruženja Zenica Taxi.

Usljed smanjenja obima posla i finansijskih gubitaka teško je izmiriti sve obaveze, kaže Fikret Halač.

Za pomoć, kako kaže, obraćali su se svim nivoima vlasti ali su je dobili jedino od gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića. Prošle  godine uplaćena im je jedna novčana jednokratna pomoć u iznosu od po 100 KM svakom taxisti.

„Logistička pomoć, na samom početku pandemije, pristigla je od zeničkog privrednika Fahrudina Čančara koji je donirao značaj broj zaštitnih maski, za koje smo u to vrijeme svakodnevno izdvajali novce iz svog budžeta“, rekao nam je Halač.

Naš sagovornik je istakao da je pomoć neophodna za 168 zeničkih taxista, svakodnevno izloženih opasnosti i pored pridržavanja svih mjera predostrožnosti. Kaže, nažalost, i pored toga uslijed zaraze virusom Covid-19 , ostali su bez  dvojice radnih kolega. (Z.R.)