Vatrogasno takmičenje u okviru projekta “Vatru gasi-brata spasi”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica danas je priredilo vatrogasno takmičenje na platou Profesionalne vatrogasne jedinice, koje je ujedno i posljednja aktivnost projekta „VATRU GASI-BRATA SPASI“, podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-budućnost, a partner projekta je i Grad Zenica.

Takmičilo se 30 učesnika, od čega osam iz Hrvatske, osam iz Srbije i 14 iz Bosne i Hercegovine. Iz Bosne i Hercegovine pored učesnika iz DVD Zenice, bili su i DVD Vareš i DVD Tešanj. Takmičarske discipline bile su: bacanje loptice, igra s vatrogasnom brentačom, nabacivanje karika, spajanje cijevi, skakanje u vreći, polaganje tlačnog voda i rušenje mete. Za prva tri mjesta su obezbijeđeni pehari.

„Cilj projekta jeste izgradnja povjerenja i pomirenja između građana i građanki kako Bosne i Hercegovine,tako i susjednih država različitih etničkih skupina„, kazao je Adnan Ćukle, koordinator projekta.

Pobjednik današnjeg takmičenja je Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica, drugo mjesto je zauzelo DVD Vareš, a na trećem mjestu je DVD Beli Manastir.

„Ova saradnja sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom je značajna za sva tri naroda koja žive u BiH, kao i za sve bivše zemlje Republike Jugoslavije jer vatrogasci nemaju granice i spremni su da jedni drugima uvijek pruže ruku ali i pomoć svim građanima bilo koje države“, kazao je Josip Molnar, zapovjednik DVD Beli Manastir iz Republike Hrvatske.(B.M.)