VIK Zenica: Zbog radova na cjevovodu u Vitezu prekid u dotoku vode

Zbog radova na rekonstrukciji dijela magistralnog cjevovoda DN 600 Kruščica-Zenica, od sinoć u ponoć prekinut je dotok vode sa izvorišta Kruščica za gradove Zenica i Vitez.

“Na lokalitetu Križančevo selo proteklih godina dolazilo je do kvarova zbog čega je bilo neophodno pristupiti rekonstrukciji cjevododa u dužini od oko 50 metara”, ukazao je u izjavi za RTV Zenica Muamer Babić, rukovodilac operative u preduzeću VIK.

Rekonstrukcija podrazumijeva pražnjenja cjevovoda u dužini od 21 kilometar, zamjenu dijela čeličnog cjevovoda DN 600 u dužini od oko 50 metara, te ponovnog zapunjavanja cjevovoda i vraćanja sistema u normalno stanje, što je predviđeno do sutra, 2. jula u 7 sati.

U proteklim godinama saniranje kvarova na ovom lokalitetu bilo je otežano obzirom da se postojeća cijev nalazi na velikoj dubini od oko 10 metara, te da se radi o dijelu cjevovoda u kojem je pritisak oko 26 bari.

Javno preduzeće ViK Zenica je napunilo sve raspoložive kapacitete za akumuliranje vode i preduzelo sve pripremne radnje kako zbog izvođenja navedenih radova ne bi došlo do poremećaja u vodosnabdijevanju potrošača.

S tim u vezi potrošači su zamoljeni da racionalnom potrošnjom daju svoj doprinos kako bi se, do okončanja radova, uspjelo održati uredno vodosnabdijevanju za sve potrošače sa područja grada Zenica.

Radove na rekonstrukciji cjevovoda izvodi preduzeće ITC d.o.o. Zenica, u okviru projekta Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BIH II.

Pražnjenje sistema i ponovno zapunjavanje vlastitim resursima obavlja preduzeće VIK Zenica. (Š. B.)