Održan 5. Zenica MeetUp

Uspješna saradnja i-dijaspore i Gradske uprave Zenica nastavila se i peti mjesec zaredom, organizacijom još jednog online sastanka koji je, ovaj put, bio tematski.

Na samom početku, uobičajeno, upoznali smo se sa novim učesnicima Meetup-a koji do sada nisu imali priliku učestvovati na našim druženjima. Svi oni porijeklom su iz Zenice, vole svoj rodni grad i vrlo entuzijastično prihvataju mogućnost pružanja pomoći svojim sugrađanima kroz transfer znanja, iskustva i ideja.

Tematski Meetup

Kao što smo i najavljivali, ovaj, peti po redu, zenički meetup fokusirao se na ekologiju i cirkularnu ekonomiju.

Upoznavši sudionike sastanka sa ekološkim problemima s kojima se Zenica suočava, zenički predstavnik i-dijaspore, Safet Kubat upoznao je prisutne i sa potencijalnim rješenjima istih. Govorilo se tako o obnovljivim izvorima energije, zatim o malim hidroelektranama i hidroelektranama na području ove regije, te o pošumljavanju i poribljavanju. Gospodin Kubat iskoristio je priliku i da učesnike upozna sa podacima u vezi sa količinom komunalnog otpada na Regionalnoj deponiji Mošćanica, a koji datiraju još od davne 2009. godine do danas, iznio je detalje u vezi sa projektom “Precious plastic”, te, u konačnici, govorio i o komunalnom otpadu kao o resursu.

“Očistimo grad za jedan dan”

Ovom prilikom predstavljen je i navedeni projekat, čiji bi nosilac svakako bila i-dijaspora, u koordinaciji sa svim relevantnim subjektima s područja grada. Oduševljena idejom, dijaspora iz Zenice svesrdno je prihvatila ovaj prijedlog, te je donesena odluka da se sa realizacijom istog krene u augustu, kada zenički dijasporci, u najvećoj mjeri, i borave u svom rodnom gradu.

Također, u planu je postavljanje kućica za odmor i roštiljanje na poznatim zeničkim izletištima, što bi svakako motivisalo Zeničane da još više vremena provode u prirodi.

Sve navedeno zaokružilo bi se i cjelodnevnim druženjem Zeničana i predstavnika njihove dijaspore. A, da bi navedeno bilo moguće i sprovesti, u planu je i pokretanje Crowdfunding kampanje koja će nositi istoimeni naziv “Očistimo grad za jedan dan”.

Smart city

Još jedna hvale vrijedna aktivnost koja bi uskoro trebala biti realizirana, i to zahvaljujući predstavnicima Grada, jednoj privatnoj kompaniji iz Banja Luke i i-dijaspori. Naime, svjesni važnosti očuvanja okoliša, kompanija iz Banja Luke, posredstvom svog brenda proizvela je solarne klupe koje podržavaju aktivan život građana, odnosno korisnika. Odmaranjem na pametnoj klupi, građanin je u mogućnosti napuniti bateriju svog mobilnog uređaja, a svi zajedno, na taj način, podižemo svijest sugrađana o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije u svim područjima života. Zahvaljujući ovom i sličnim projektima, naši gradovi postaju zeleniji, zrak čišći, promet umjereniji, a građani zadovoljniji.

Dakle, zahvaljujući ovom Meetup-u, uspostavljena je saradnja navedene kompanije i Grada Zenica, te će, uskoro, Zeničani vidjeti rezultate ove plodonosne saradnje u vidu nekolicine pametnih solarnih klupa.

Više detalja o ovoj i drugim aktivnostima javnosti će biti poznato uskoro, stoga nastavite pratiti rad i-dijaspore i redovno se informišite.

www.i-platform.ch/bhs