Završena takmičarska sezona u sjedećoj odbojci, dva zenička kluba i naredne godine u Premijer ligi

Utakmicama 18. kola završena je takmičarska sezona 2020/2021 u Premijer ligi sjedeće odbojke BIH.

Za osobe koje se bave sjedećom odbojkom, rezultat je u drugom planu. Najbitnije je druženje i rehabilitacija osoba sa invaliditetom. U prvom dijelu korona je poremetila sistem takmičenja dok je proljetni dio završen u nešto boljim okolnostima. Za razliku od prošlogodišnjih, rezultati dva zenička premijerligaša su nešto lošiji. Čelik 07 je ligu završio na diobi pete i šeste pozicije sa 7 pobjeda i 11 poraza, te 23 boda.

„Mi nismo imale neke velike ambicije osim da budemo stabilan premijerligaš. Oba zenička kluba smo tu negdje. Peto ili šesto mjesto. Ne možemo ići u vrh jer gore su Fantomi, Spid, Sinovi Bosne. Neki igrači iz Zenice igraju u sarajevskim klubovima. Ambicije su limitirane finansijskim sredstvima. Ako dovedeš igrača i platiš ga, onda imaš nezadovoljstvo u klubu“, naglasio je u izjavi za Zenicainfo.ba Nermin Bjeloglavić, trener KSO Čelik 07.

Zenica 92 je bila osma sa omjerom 6:12 u pobjedama i porazima i 18 osvojenih bodova.

„Rezultat je ispod našeg očekivanja. Posebno u prvom dijelu lige kada nas je korona pokosila. Tako da smo u prvom dijelu osvojili samo sedam bodova. Početkom drugog dijela bili smo kompletni, uzeli smo 11 bodova. Na kraju je ipak dobro ispalo. Zadovoljni smo što smo ostali u ligi“, izjavio je Željko Šantić, trener KSO Zenica 92.

Osim finansija, te uslova za trenažni proces, najveći problem u sjedećoj odbojci jeste starosna dob igrača. Većina odbojkaša koji nastupaju u zeničkim i bh. klubovima je na pragu šeste decenije života.

„Mi nastupamo sa igračima koji odbojku igraju već 20 godina. Sve ekipe su dosta i ostarile. Vrlo rijetko se pojavi novi igrač. Mi ćemo se potruditi da potražimo nove igrače, posebno mlađe. Ujedno bih pozvao sve koji su zainteresovani da dođu i da se upoznaju sa sjedećom odbojkom. Ima mjesta za sve u klubu“, naglasio je Željko Šantić.

Premijer ligu sjedeće odbojke BIH će napustiti dvije najslabije plasirane ekipe Zavidovići i Breza 304. (M.P.)