Gradsko vijeće o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova

Gradsko vijeće Zenice je danas, u nastavku prekinute sjednice od 27. maja, razmatralo i prihvatilo Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada za prvo tromjesečje tekuće godine.

Na razmatranju su bili i izvještaji o radu, odnosno poslovanju više javnih preduzeća i ustanova za prošlu, 2020. godinu.

Prema riječima pomoćnice gradonačelnika za budžet i finansije, Fatime Vojvodić, u prva tri mjeseca ove godine ukupni prihodi i primici bili su oko 15,3 miliona maraka što je za dva posto manje od idealnog plana. U istom periodu rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od oko 9,2 miliona maraka.

U prvom dijelu, do pauze koja je uslijedila oko 14 sati, razmatrani su i prihvaćeni Izvještaji o poslovanju Privrednog društva „Regionalna deponija Mošćanica“ i Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacije“ Zenica za prošlu godinu.

Vijeće je podržalo zaključak gradonačelnika Fuada Kasumovića, kojim se od resornog kantonalnog ministra traži saglasnost za izvođenje radova polaganja vodovodnih cijevi od Čajdraša prema naselju Grm, radi rješavanja vodosnabdijevanja.

S druge strane, nije prihvaćen Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Zenicagas“.

Gradsko vijeće Zenice bi, nakon pauze, trebalo razmatrati izvještaje preostalih javnih preduzeća i ustanova.

Kao dopunska tačka, u dvenom redu je na samom  kraju, utvrštena informacija o projektu izgradnje hidrocentrale Janjići.(Š.B.)