Ugostitelji zabrinuti zbog novog zakona o zabrani pušenja

Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje na nivou FBiH, koji je Vlada Federacije BiH uputila u Parlamentarnu proceduru podrazumijeva zabranu upotrebe duhana u svim javnim zatvorenim objektima, privatnim automobilima u kojima borave maloljetne osobe, kao i u javnom prevozu. Kao takav izazvao je ovih dana dosta različitih mišljenja u javnosti.

– Mi znamo da ulazak u Evropsku uniju traži postojanje Zakona o zabrani pušenja, ali ni zemlje ove Unije nemaju isti tekst zakona, nego je u primjeni više njegovih verzija, a mi smo sudeći po Prijedlogu Zakona, koji je na prostoru Federacije u proceduri, uzeli jednu od Sekcije ugostiteljske djelatnosti zeničkog Udruženja privrednika.

– Mišljenja sam da kod nas treba uzeti jednu od najblažih verzija Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, pa vidjeti kako će on uticati na ugostiteljstvo i privredu, jer se predviđa da će to izazvati smanjenje prometa, pa i radne snage, navodi predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti zeničkog Udruženja privrednika, napominjući da bi riječ o tome trebali dati i ekonomisti, ali da je nužno razmotriti i kako će se pomoći ugostiteljima, koji budu imali štetu od primjene rigoroznijeg Zakona o zabrani pušenja.

„Smatram da treba dobro razmisliti o predloženom Zakonu, osmisliti i mjere pomoći onima kojima će nanijeti štetu, pa tek onda ići polako sa njegovom primjenom“, ističe Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti zeničkog Udruženja privrednika. (V.J.)