Bosna i Hercegovina prije 29 godina postala članica Ujedinjenih nacija

Na današnji dan prije 29 godina Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija. Istog dana, primljene su i Hrvatska i Slovenija.

Generalnoj skupštini UN-a, 22. maja 1992. godine obratio se tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH – Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

Na taj dan, prvi put se zavijorila bh. zastava sa ljiljanima ispred zgrade UN-a. Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine.

Stalni UN koordinator u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald je tom prilikom napisala na svom Twitter profile da je BiH u proteklih 29 godina postala članicom Vijeća sigurnosti UN-a, Vijeća za ljudska prava, Komisije za izgradnju mira te je sudjelovala u misijama za izgradnju mira širom svijeta.

Takođe je objavila i foto galeriju arhivskih fotografija na kojima se vidi BiH delegacija u Generalnoj skupštini UN-a prilikom izbora za privremeni mandate u Vijeću sigornosti iz 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva BiH na sjednici Vijeća sigurnosti iz 2010. godine, Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon sa bh. delegacijom prilikom obilježavanja 20. godišnjice članstva BiH u UN-u.

Macdonald je napisala i da je 2015. godine BiH pristupila Agendi za održiv razvoj 2030, pridruživši se ostalim članicama UN-a u zajdničkoj viziji mira i prosperiteta za sve ljude na planeti zemlji.

Dvadesetog maja 2021, UN i BiH su proslavile jačanje partnerstva potpisivanjem novog Okvira za saradnju 2021-2025, objavila je Macdonald, uz popratnu fotografiju sa potpisivanja, te dodala da su posvećeni ubrzanju postizanja ciljeva iz Agende za održiv razvoj 2030 u narednih pet godina.

N1 BiH