Krizni štab ZDK predlaže da se publika vrati na sportska takmičenja

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je danas nakon sjednice Kriznog štaba da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali uz znatno poboljšanje svih općih parametara.

U periodu od 12. do 18. maja prijavljeno je 55 novih slučajeva ili 11 na 100.000 stanovnika, dok se na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj nalazi 76 kovid pozitivnih pacijenata.

Naglasio je da će zbog toga Krizni štab predložiti popuštanje donesenih restriktivnih mjera koje su bile neophodne i sa minimalnim štetama za privredu doprinijele boljoj epidemiološkoj situaciji.

Jupić je rekao da je Krizni štab uputio inicijativu Kriznom štabu Federacije BiH da se dozvoli ograničeno prisustvo publike na sportskim takmičenjima.

„Mislimo da su se stvorili uslovi za to i da uz poštivanje epidemioloških mjera treba najozbiljnije razmisliti o povratku publike, na početku u ograničenom broju a ja se nadam vrlo brzo i u kompletnom broju“, rekao je Jupić.

Naglasio je da se proces imunizacije odvija dobro i da je do sada dato 17.000 doza vakcina.

Paralelno s masovnom imunizacijom stanovništva u toku je imunizacija medijskih radnika i policije, koji su odlukom Kriznog štaba uvršteni među prioritete za vakcinaciju.

Načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Adis Imamović zahvalio je Kriznom štabu i Ministarstvu zdravstva ZDK što su omogućili vakcinaciju službenika policije i što se vakcinacija odvija bez poteškoća. Naveo je da je od 668 službenika policije koji su se izjasnili za vakcinaciju do sada u lokalnim domovima zdravlja vakcinisano 403.

Press služba ZDK