Slučaj verbalnog i fizičkog napada na novinara i urednika RTV Zenica u izvještaju State Departmenta

Američki State Department u posljednjem svom izvještaju zaključuje kako su ozbiljno narušene medijske slobode u BiH.

U ovom izvještaju o ljudskim pravima naveden je i slučaj verbalnog i fizičkog napada na novinara i urednika RTV Zenica Sinan Gluhića iz juna 2020. godine. Na trinaestoj strani svog izvještaja State Department navodi „Dana 5. juna, Sinan Gluhić, novinar lokalne RTV Zenica, fizički je napadnut od strane Sulejmana Spahića, člana političke partije A-SDA. Napad su pratili dani verbalnih prijetnji i uvreda upućenih Gluhiću, preko telefona i društvenih mreža. Gluhić je fizički napadnut od strane Spahića na putu do posla. U prisustvu svjedoka, Spahić je udario Gluhića u lice i u vrat, popratno uz životno ugrožavajuće prijetnje. Incident je prijavljen policiji. Istog dana, politička partija A-SDA izdala je izjavu poričući i demantujući napad koji se desio. Zenička policija pokrenula je istragu“.

Podsjećamo, Sinan Gluhić je u tom periodu bio izložen glasnom i javnom pritisku grupa i pojedinaca, posebno na društvenim mrežama, što je rezultiralo uvredama, prozivkama, prijetnjama pa i fizičkim napadom, uz ponavljanje ranije upućenih prijetnji njemu i njegovoj porodici od strane Rame Isaka. U javnim tekstovima i pratećim komentarima Sinan Gluhić je izložen neviđenom zastrašivanju, prijetnjama i uvredama, što je sve zadokumentovano i dostavljeno policiji i pravosuđu.

Urednički kolegij i Nadzorni odbor JP Radio i televizija Zenica, Udruženje BH novinari, ali i Društvo novinara osudili su fizički napad i prijetnje novinaru RTV Zenica Sinanu Gluhiću, a u osudi takvog čina pridružili su im se i predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, kao i Mreža SafeJournalists, navodeći između ostalog kako je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

– Nedopustivo je da se političke stranke, u ovom slučaju A-SDA ZDK, obračunavaju sa novinarima upotrebom sile ili online nasiljem, zloupotrebljavajući političku moć i kršeći temeljne principe slobode medija i sigurnosti novinara – stav je BH novinara, koji su s Linijom za pomoć novinarima izvijestili Evropsku federaciju novinara (EFJ), kao i druge mjerodavne međunarodne organizacije za zaštitu i sigurnost novinara o prijetnjama i fizičkom napadu na Sinana Gluhića.

MUP ZDK je proveo istragu, zadokumentovao slučaj prijetnji i napada, te Tužilaštvu ZDK dostavilo izvještaj. Tužilaštvo je pokrenulo istragu i nakon što je saslušalo Sinana Gluhića u svojstvu sjedoka, a ne u svojstvu svjedoka- optuženog, tužiteljica Andreja Božičković, koja je preuzela ovaj slučaj od drugog kolege, ekspresno, bez saslušanja jedinog svjedoka napada, Omera Adilovića, a s druge strane, uvažavajući svjedočenje izmišljenog, nepostojećeg svjedoka, izvjesnog Šabana Husića, donosi rješenje o obustavi istrage, zaključujući kako nema dovoljno dokaza da krivično goni napadača Sulejmana Spahića-Suleta. Nakon prigovora na to rješenje i glavna kantonalna tužiteljica Vesna Kaknjo potvrđuje rješenje tužiteljice Andreje Božičković, bez da je poduzela bilo kakve radnje u provjeri navoda Sinana Gluhića, čime je praktično slučaj ponovo vraćen MUP-u ZDK da ga tretira kao prekršaj. A kod ponovnog dolaska policijske patrole Sinanu Gluhiću nisu traženi ni novi dokazi, već mu je samo saopšteno da je slučaj ponovo vraćen njima i da će oni to tretirati kao prekršaj.

Zastrašivanje, uznemiravanje i prijetnje, uključujući brojne prijetnje smrću novinarima i medijima nastavili su se tokom 2020. godine, bez sistemskog institucionalnog odgovora. Brojne restriktivne mjere uvedene za suzbijanje pandemije u nekim su slučajevima zloupotrebljene kako bi se ograničio pristup informacijama, navodi se između otalog u ovom izvještaju, a što je objavljeno i na portalu www.safejournalist.net.