Grad Zenica: Objavljen četvrti javni poziv za utopljavanje stambenih objekata

Danas je objavljen Javni poziv za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih objekata u Zenici sa ukupnim raspoloživim fondom od 330.000 KM za dva LOT-a.

Riječ je o četvrtom po redu javnom pozivu za utopljavanje stambenih zgrada i zamjeni azbestnih krovova, i u Gradskoj upravi očekuju da će odziv biti veći ove nego prethodne godine, kako je bilo na prošla tri javna poziva na osnovu kojih je više od 15 objekata u Zenici dobilo novu termoizolacionu fasadu.

I na četvrti javni poziv objavljen danas mogu se prijaviti i odbori etažnih vlasnika ili upravitelji koje Grad finansira u procentu od 50 posto po završetku radova.

Za ove namjene opredjeljeno je iz gradskog budžeta 330.000 KM. Iz Gradske uprave je ranije bilo najava da bi se na javni poziv mogli prijavljivati i vlasnici privatnih stambenih objekata.

„Riječ je o sufinansiranju postavljanja termoizolacionih fasada na objektima zajedničkog stanovanja i zamjeni krovova izgrađenih od azbestnih ploča. Odlučeno je da ove godine bude samo javni poziv za objekte zajedničkog stanovanja, jer se investicijom obuhvata veći broj domaćinstava, ali svakako su u planu i privatne kuće, za sufinansiranje postavljanja fasada i zamjene peći“, kaže Jakuta Imširović, šefica Odsjeka za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica.

Prema riječima Imširović očekuju značajan odziv kućnih savjeta, jer se svake godine broj zainteresiranih povećava. Tako je za prethodna tri javna poziva za sufinansiranje zamjene fasada i krovova utrošeno oko 800.000 maraka iz gradskog budžeta, a samo nove fasade je dobilo više od 15 stambenih objekata.

„U MZ Sejmen dvije velike višespratnice su dobile nove termoizolacione fasade, stambena zgrada u Školskoj ulici u čijem prizemlju je smještena Gradska biblioteka, zatim tri ili četiri zgrade na GGM-u, jedna u staroj čaršiji, tako da su rezultati projekta Gradske uprave o energetskoj efikasnosti već vidljivi“, dodaje Imširović.

Odbori etažnih vlasnika, kao i upravitelji se na javni poziv mogu prijaviti do 4. juna.(A.H.)