Zenica sportski grad: U maju i junu dva reprezentativna turnira za odbojkašice

Nakon Evropskog prvenstva u odbojci za juniorke koje je održano prošle godine u Areni Husejin Smajlović, Zenica će ove godine dva puta ugostiti i žensku seniorsku reprezentaciju u odbojci BIH.

Odbojkašice će u maju odigrati dva kvalifikaciona turnira za Evropsko prvenstvo. Prvi kvalifikacioni turnir igra se u Latviji od 06. do 08. maja, dok će se drugi turnir odigrati u Zenici od 14. do 16. maja.

„Zenica je sportski grad i nadam se da ćete i vi poslije ovih kvalifikacija plasirati se na Evropsko prvenstvo. I nogometna reprezentacija je otišla na Svjetsko prvenstvo u Brazil upravo iz Zenice. Zenica je sportski grad i ima najbolju sportsku infrastrukturu u BIH za sve sportove. Sjećam se kada je gospodin Fatić došao prije dvije godine u Zenicu i tražio podršku. Odbojkaški saveza BIH bio je zapostavljen. Gradska uprava sa mnom na čelu vas podržava i presretni smo što ste ovdje, i bićemo presretni u šestom mjesecu kada se budete plasirali na Evropsko prvenstvo“, izjavio je na današnjoj press konferenciji Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U grupi F kvalifikacija za Euro reprezentacija Bosne i Hercegovine igra protiv selekcija Slovenije, Češke Republike i Latvije.

„Okupili smo se prije nekih sedam dana. Sve djevojke su se odazvale. Nemamo puno vremena. Sve djevojke će biti u pogonu. Ko će putovati, igrati i sa kojim sastavom ćemo igrati ostaje da u narednih desetak dana riješimo i da nađemo najbolji model. Raduje me atmosfera u timu. Pitanje kolike su nam šanse za plasman. Svaki put naglasim da pored nas selekcije Slovenije, Češke iz ove grupe su najveći favoriti i da će se između njih tražiti dvije najbolje selekcije“, izjavio je selektor odbojkaške reprezentacije BIH Stevan Ljubičić.

„Imamo malo vremena za dva turnira u Latviji i Zenici. Ono što me posebno raduje jeste rad, trud i atmosfera u reprezentaciji. Selekcije kao što su Slovenija, Češka i Latvija su jake. Moramo se na svakoj utakmici jako podruditi da ih dobijemo, da će to biti lijepa priča i da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo“, optimista je kapitenka reprezentacije Edina Begić.

Po završetku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine, najbolje odbojkašice BiH u Zenici će od 27. maja  do 03. juna odigrati dva turnira CEV Srebrene lige, gdje će im rivalke biti selekcije Portugala, Estonije i Latvije.(M.P.)