Velika noć za BiH, pravdu i istinu – I bez Oscara pobijedila je istina o Srebrenici

Jasmilin film podizanjem svijetske svijesti o genocidu u Srebrenici čini BiH i svijet boljim i pravednijim mjestom za život. Budimo gordi i ponosni, dostojni imena i časti BiH i dostojni časti duša žrtava, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Emir Ramić, predsjednik Instituta za istraživanje genocida Kanada, uputio je čestitke Jasmili Žbanić i kompletnoj ekipi filma na historijskom uspjehu, ne samo bosanskohercegovačkog filma, već i države BiH.

Ramić je poručio da je ovo bila velika noć za Bosnu i Hercegovinu, za Srebrenicu, za pravdu i istinu i za bolju i ponosnu BiH.

“Ovaj film je i poziv čuvarima kulture sjećanja na akciju. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu jeste pitanje očuvanja identiteta BiH, Evrope i svijeta. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski identitet. A taj identitet, koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija zemlje BiH ne može bez istine i pravde”, navodi.

Dodaje da na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava i ponižavanje države BiH, film odgovara umjetničkim pozivom na hod prema istini i pravdi sve dok se BiH ne oslobodi. Jer sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima koji nisu dostojni imena i časti zemlje BiH i časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj život za slobodu zemlje BiH.

“Jasmilin film podizanjem svijetske svijesti o genocidu u Srebrenici čini BiH i svijet boljim i pravednijim mjestom za život. Budimo gordi i ponosni, dostojni imena i časti BiH i dostojni časti duša žrtava. Istina i Pravda su jedino što tražimo, i jedino što nam i pripada. U ovome filmu treba da se nađu kako preživjele žrtve i svjedoci genocida, tako i negatori genocida i falsifikatori sudskih, političkih, naučnih i sada umjetničkih istina o genocidu”, kazao je.

Zaključuje da je film dokument u historiji, kao opomena cijelom svijetu da se genocid nikada više nikome ne smije ponoviti.

oslobodjenje.ba