Građani zabrinuti: Izdavanje okolinske dozvole za ArcelorMittal nedopustivo bez konsultacija sa lokalnom zajednicom

Godinu dana prije isteka aktuelne okolinske dozvole, kompanija ArcelorMittal je podnijela zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za integralnu proizvodnu liniju.

Predstavnici mjesnih zajednica koje gravitiraju ovoj kompaniji danas su iskazali svoje nezadovoljstvo jer su u potpunosti isključeni iz ovog procesa. Kompanija ArcelorMittal podnijela je zahtjev za izdavanje dozvola za koksaru, pripremu rude i aglomeraciju, visoku peć, čeličanu, valjaonice, energetiku i saobraćaj.
„Oni su ovaj proces nešto ubrzali jer traže dozvole godinu dana prije isteka, to je loše za nas. Mi jednostavno nismo upućeni šta se dešava, istisnuti smo iz tog procesa i želimo da dignemo glas, jer to građani od nas zahtjevaju, zahtjevaju da tražim bolje sutra za ove mještane“, kaže Samir Kubat, predsjednik MZ Tetovo.
Prema riječima našeg sagovornika prethodna dozvola se ne poštuje. BOF čeličana nije završena i nije ispoštovano to što su potpisali.
„Jednostavno ima stvari koje nisu sprovedene u djelo. Oni su potpisali, ali nisu završili“, kaže Kubat.
Isključivanjem javnosti ArcelorMittal šalje lošu poruku ljudim koji žive u blizini kompanije.
„Nikoga nije briga za nas, prepušteni smo sami sebi“, kategorično tvrdi Kubat.
Novi zahtjev ArcelorMittala se ne razlikuje mnogo od prethodnog, ima dosta manjkavosti jer su relevantne osobe isključene iz njegovog kreiranja, tvrdi Hasan Kreho, povjerenik mjesne zajednice Brist.
„Jedna od primjedbi je što on mora da sadrži termin plan, vremenske rokove za sve aktivnosti koje tretira i on mora biti puno cjelishodniji, puno obuhvatniji, tako da ako se ovakav zahtjev prihvati, resorno ministarstvo, Vlada Federacije i Gradska uprava nemaju određene informacije o onome što treba da se radi i za koje vrijeme treba da se uradi“, kaže Kreho.
Kreho smatra poraznim da od 74 mjesne zajednice jedini on posjeduje materijal iz zahtjeva i kako kaže žalosti ga da je isključenje javnosti u ovom postupku zabrinjavajuće posebno jer se ova dozvola odnosi na period od pet godina.
„Mislim da se bez našeg mišljenja ona neće moći izdati i vjerujem da ćemo sljedeće sedmice obustaviti postupak dok se ne čuje glas građana“, navodi Kreho.
Na kraju ostaje otvoreno pitanje zbog čega je ArcelorMittal požurio sa zahtjevom za obnavljanje okolinske dozvole. Možda i zbog činjenice da je još uvijek aktuelna pandemija koronavirusa te su možda smatrali da će lakše produžiti dozvole koje ionako ne poštuju.(N.G.)