Poljoprivredni proizvođači najavljuju blokadu graničnih prelaza

Tražeći zaštitu domaće proizvodnje, poljoprivredni proizvođači BiH najavili su novu blokadu graničnih prelaza za teretna vozila u našu državu, ovaj put za 04. maj. Ovo su odlučili na sastanku održanom u Bijeljini.

„Naprosto nemamo drugog izbora, jer svi naši brojni apeli i zahtjevi da država nešto učini po pitanju zaštite domaće proizvodnje dosad nisu imali rezultata“, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, navodeći da to potvrđuje i najnovija odluka Savjeta ministara, koji nije usvojio odluku u uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na dvije godine.

Usvajanje ove Odluke, kako kažu, upravo su i tražili poljoprivrednici, a u cilju zaustavljanja prekomjernog uvoza i zaštitei domaće proizvodnje i proizvođača.

„Imat ćemo u međuvremenu još konsultacije, ali ako vlast ništa ne riješi, mi ćemo rješavati situaciju. Naš način je blokada granica i sve ono što je zakonom dozvoljeno“, poručuje Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.(V.J.)