POBUNA IZA ŽICE KCUS-A: Anesteziolozi odbijaju koristiti kineske respiratore!?

Anesteziolozi KCUS-a direktorici Izetbegović dostavili pismo u kojem odbijaju odgovornost i ograđuju se od posljedica korištenja spornih respiratora! Ima li i krivične odgovornosti za visoku smrtnost?

Vanredni i hitni kolegij generalne direktorice, kriznog štaba KCUS-a i šefova klinika koji je održan jučer, djelimično potvrđuje informacije koje (ipak) cure i pored stroge zabrane generalne direktorice dr. Sebije Izetbegović da se ne komunicira sa medijima.

Prema informacijama insajdera u KCUS-u u Privremenom respiratornom centru (PRC) improviziranom u zgradi stare hirurgije, povlače se iz upotrebe kineski tzv „malina-respiratori“, jer su anesteziolozi menadžmentu dostavili pismo u kojem odbijaju odgovornost i ograđuju se od posljedica korištenja spornih respiratora. A posljedice su – 100 postotna smrtnost pacijenata koji se priključe na respiratore nabavljene preko „Srebrne maline“! Pismo je bilo direktan povod za kolegij.

Okolnosti u kojima dolazi do toga imaju sve više elemenata krivičnog djela – ugrožavanje zdravlja građana i očigledno se došlo do pitanja odgovornosti. Press služba KCUS-a negira povlačenje kineskih respiratora, ali više naših izvora dojavljuje da se to ipak događa.

Što se tiče pomenutih posljedica one nisu nikakvo iznenađenje. Iz objašnjenja stručnih osoba bilo je jasno da ovi respiratori „nisu predviđeni za anesteziološki tretman oboljelih od korone, nego se radi o transportnim uređajima za vozila hitne pomoći ili kratkotrajni tretman u bolničkim uvjetima.“ Takvo tumačenje dali su iz certificirane firme „Verlab“.

Uključeni radi alibija!?

Zašto je onda menadžment KCUS-a odlučio „malina-respiratore“ staviti u pogon, iako su bar anesteziolozi morali znati za rizik kojem izlažu pacijente? Odgovor je direktno povezan sa sudskim procesom koji se vodi protiv premijera Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića te ministrice Jelke Miličević. Optuženičke klupe je zasad pošteđena Sebija Izetbegović iako je ona navodno ta „osoba XX“ koja je naredila da se kupe po svaku cijenu.

Mnogo je indicija da je direktorica Izetbegović naredila da se opasni respiratori stave u pogon upravo u vrijeme njenog skandaloznog svjedočenja na Sudu BiH, kako bi ona lično imala alibi, za sebe i optužene, da su, eto, respiratori na usluzi pacijentima te da je suđenje bespredmetno. Na Sudu je Izetbegović tada izjavila (odlično je što je i to snimljeno!) da je „svih 30 respiratora u upotrebi za liječenje pacijenata i da normalno rade.“

Međutim, to se u posljednje dvije sedmice pretvorilo u katastrofu za pacijente. Poređenja radi, dok je smrtnost u Općoj bolnici u tom periodu nula do dva slučaja dnevno, na KCUS-u je bila 15 – 20 slučajeva i više! Prema informacijama do kojih smo došli od insajdera sa Koševa, jedan od ključnih razloga za ovu katastrofu je – korištenje kineskih raspiratora na kojima je smrtnost stopostotna te loš sistem snabdijevanja kisikom. Istrovremeno, Opća bolnica ne koristi, niti su primili „malina-respiratore“.

Čaša je očigledno prelivena te su anesteziolozi s Koševa generalnoj direktorici napisali pismo u kojem, kako saznajemo, navode da se kineski respiratori ne mogu koristiti u liječenju teških bolesnika, osim u krajnjem slučaju za kratkotrajnu podršku. Vrlo je teško saznati šta se tačno dešavalo na kolegiju u kabinetu generalne direktorice, osim da je bilo oštrih tonova. Očigledno je da anesteziolozi i ostali specijalisti sada ne žele preuzeti odgovornost za teške posljedice naredbi dr. Izetbegović iza kojih ona poslije ne želi stajati.

Svi su već vidjeli, u slučaju djevojčice Nadin, kao i u njenom svjedočenju na procesu za „aferu Respiratori“, da dr. Izetbegović vrlo spremno istakne „…ja sam ginekolog, ne poznajem tu oblast“ i odgovornost prebaci na pedijatre, i sada na anesteziologe.

Šta krije dr. Izetbegović?

Nadalje, indikativno je da je dr. Izetbegović, vrlo nelogično u ovako teškoj situaciji, nedavno odbila ulazak i pomoć turskih stručnjaka za liječenje korone!? Također, nema šanse da neko iz vlasti KS uđe na Koševo. Opće je mišljenje stručne javnosti, ali i naših izvora na Koševu, da dr. Izetbegović zapravo nastoji spriječiti stručnjake da vide opasne razmjere improvizacije u liječenju teških bolesnika, kineske respiratore i općenito teške uslove rada.

Sistem snabdijevaja kisikom i dalje je samo improvizirana instalacija postavljena nabrzinu bez ikakvog projekta i svakodnevno u zastoju i kvarovima. Ljekarima i posebno medicinskim sestrama niko ništa ne zamjera, ali opće je mišljenje stručne javnosti da smrtnost ne bi morala biti takvih razmjera da je vođenje KCUS-a (menadžment) stručnije, transparentnije i otvorenije za pomoć izvana. Na KCUS-u je zasad još sve podređeno zataškavanju svega i svačega kako se ne bi postavilo pitanje krivične odgovornosti odgovornog lica – generalne direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović. Međutim, davno je bilo vrijeme da zbog ovoga u KCUS uđe SIPA, Tužilaštvo i institucije za provođenje zakona te da provjere šta se zaista dešava iza zavarenih kapija Kliničkog centra.

(TBT, Tim za analitiku)