Lemeš i Jašarević nagrađeni na konkursu za angažovanu fotografiju na temu “Moj grad”

Na konkursu internet stranice „Beleg“ iz Beograda, za angažovanu fotografiju na temu „Moj grad“, prvo mjesto osvojio je Samir Lemeš iz Zenice.

Profesor na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici i ekološki aktivista, priznanje je dobio dva dana prije 12-te godišnjice smrti svog oca Hakije Lemeša, čuvenog fotoreportera iz našeg grada. Nagrađenu fotografiju sa motivom pješačkog mosta na Kamberovića polju, Samir Lemeš je, kako kaže, uslikao svojim mobitelom, intuitivno i bez posebne namjere.

“Sasvim slučajno, bilo je veče i gusta magla. Učinila mi se dobra situacija, uslikao sam pješački most i fotografija je zaista ispala sjajno iako je uslikana mobilnim telefonom“, kaže on. „Radostan zbog priznanja, pomalo sam i tužan, jer se upravo danas navršava 12 godina od smrti mog oca“, kaže Samir Lemeš.

Njegov otac Hakija, bio je urbana legenda Zenice, profesionalni fotoreporter „Naše riječi“ koji se fotografijom bavio u vrijeme kada je to bio ozbiljan zanat. “Danas se fotografijom bavi svako jer svi imamo mobilne aparate i možete slučajno, kao ja, napraviti dobru fotografiju. Ipak je to zanat koji zahtijeva puno, i preciznu ruku i osjećaj da „ulovite“ pravu situaciju i kadar, pored svih ostalih tehničkih detalja poput ekspozicije i blende. Od oca sam naslijedio ljubav prema fotografiji jer je volio da na njegove profesionalne zadatke idem sa njim“, prisjeća se Samir Lemeš.

Hakija Lemeš

Profesor  Lemeš je i predani ekolog koji godinama borbu za zdraviji okoliš vodi kroz zenički „Eko forum“. I na ovom polju fotografija je vrlo važna. Stvarno je bitno sve dokumentovati. Sve one epizode kada imate ogromna ispuštanja dima, kada vidite uništavanja u prirodi, to mora ostati dokumentovano jer te fotografije izazivaju pažnju javnosti“. Pomenimo i ovo, treću nagradu na on line konkursu „Belega“ osvojio je je još jedan zeničanin kojem fotografija nije profesija. Riječ je o književniku i direktoru Muzeja grada Zenice, Adnadinu Jašareviću.(D.T.)