Počeli pripremni radovi za 5,5 kilometara autoputa sjeverno od Zenice

FOTO: klix.ba (Elmedin M.)

Pripremni radovi na poddionici Poprikuše – Nemila dužine 5,5 kilometara počeli su prije nekoliko dana, a u toku je izrada i glavnog projekta po kojem će raditi turski Cengiz Insaat.

Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila vrijednosti 208 miliona eura s PDV-om potpisan je krajem novembra u sjedištu Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, a radove će izvoditi firma Cengiz Insaat koja je u proteklom periodu radila na projektu Zeničke obilaznice gdje je i prije roka završila svoje radove.

Ova dionica finansirana je sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, a početak radova ozvaničen je 7. decembra, dok je završetak radova planiran 9. juna 2024. godine.

Ekipa portala Klix.ba danas je obišla gradilište ove dionice na dvije lokacije kod Topčić Polja i Željeznog Polja, a na lokaciji smo zatekli tešku mehanizaciju koja vrši pripremne radove za glavne radove koji bi trebali početi na proljeće po izradi glavnog projekta.

Dionica Nemila – Poprikuše nadovezuje se na dionicu Poprikuše – Medakovo koja se na entitetskoj liniji spaja s autoputem u Republici Srpskoj koji je već povezan s graničnim prijelazom Gradiška.

Prije nešto više od mjesec dana ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je s predstavnicima Europske investicijske banke ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo na Koridoru 5C čime je osigurana finansijska konstrukcija za gradnju autoputa od Zenice ka sjeveru države.

 

klix.ba