Konferencija “Stvaranje zdravih gradova za ljude”

Obrazovanje, istraživanje, praksa u planiranju, arhitekturi i inženjerstvu. HURBE2021” održat će se u Sarajevu, od 4. do 5. oktobra 2021. Ovo je prva međunarodna konferencija koju je pokrenuo konzorcij HURBE u okviru projekta izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) “Zdravo urbano okruženje – razvoj visokog obrazovanja u arhitekturi i građevinarstvu u Bosni i Hercegovini”.

Konferenciju zajednički organizuju Univerzitet La Sapienza (Rim, Italija), Univerzitet arhitekture, građevinarstva i geodezije (Sofija, Bugarska), Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska), Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Građevinski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Pozivamo istraživače i stručnjake iz prakse da pošalju svoje naučne studije, ostvarene projekte i nastavna iskustva u tri tematska područja: “Zdravo prostorno planiranje”, “Zdrav urbani i arhitektonski dizajn”, i “Zdrav inženjering”.
Na konferenciji se mogu predstaviti teorijski i praktično orijentisani radovi koji se bave temama konferencije u jednoj ili više sljedećih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Italija, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija i Slovenija.

Rok za slanje sažetka je 15. mart 2021.

Prihvaćeni radovi bit će objavljeni u zborniku radova HURBE 2021 koji će biti objavljen sa ISSN i u modalitetu otvorenog pristupa. Za zbornik radova bit će pokrenut postupak indeksiranja u Scopus / Web of Science.
Za učešće na konferenciji i objavljivanje radova u zborniku neće se naplaćivati kotizacija.
Više informacija o konferenciji možete naći na web stranici projekta: https://hurbe-project.eu/Conference