Hoće li BiH obezbijediti frižidere za skladištenje vakcina protiv koronavirusa

Još nije jasno koja je prva vakcina koja bi mogla doći do stanovništva BiH, ali ukoliko država ne obezbijedi frižidere, odnosno hladni lanac koji podržava izuzetno niske temperature, to zasigurno neće biti vakcine poput Pfizerove i BioNTechove koja zahtijeva duboko zamrzavanje na -70 stepeni celzija.

Među vakcinama koje su se pokazale efikasnima u većem procentu od 90 posto jedina nada za BiH u ovom trenutku je vakcina kompanije Moderna koja je jednostavna za distribuciju, jer se može čuvati na standardnim temperaturama u frižideru i do mjesec.

Ipak, u svijetu već kruže informacije da su Pfizerova i Modernina vakcina rezervisane za razvijenije zemlje, dok manje bogate države računaju na AstraZenecovu vakcinu koju razvijaju naučnici Univerziteta u Oxfordu.

Ne spominju se nabavke frižidera

U svakom slučaju, većina zdravstvenih ustanova u BiH ne može se pohvaliti frižiderima koji podržavaju izuzetno niske temperature. Glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo kazao nam je da sarajevski domovi zdravlja imaju samo frižidere u temperaturnom rasponu od plus dva do plus 8 stepeni, što je dovoljno za vakcine koje su predviđene za ovakve temperature.

“Međutim, i u ovom hladnom lancu nemamo veliki kapacitet u slučaju da u ovim frižiderima budemo morali čuvati vakcine protiv koronavirusa koje se mogu skladištiti na ovim temperaturama”, kazali su nam iz JU Dom zdravlja KS, dodavši da još niko ne govori o nabavkama bilo kakvih frižidera.

Da frižideri ili suhi led trenutno nisu predmet interesa vlasti, potvrdili su nam i iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

“Mi čekamo instrukcije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, prema kojma ćemo i postupiti. Trenutno nemamo nikakve zvanične instrukcije koji i kakvi frižideri nam trebaju. Nova vakcina će biti izazov za sve nas”, kazala nam je epidemiologinja sarajevskog Zavoda Aida Pilav.

Ministarstvo civlinih poslova BiH u pregovorima

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH odgovorili su nam da je u završnoj fazi odabir kompanije koja će izvršiti usluge skladištenja i transporta vakcina u BiH.

Napominjući kako je izuzetno važno da je BiH dio COVAX mehanizma za nabavku vakcina, inicijative kojom koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije, iz Ministarstva civilnih poslova BiH ističu da je naša zemlja potvrdila spremnost da se u portofolio COVAX inicijative uvrste, između ostalih, i vakcine zasnovane na mRNA platformi, kao što su Pfizerova i Modernina vakcina.

“Vodeći računa o izuzetno zahtjevnom temperaturnom režimu Pfizerove vakcine, Ministarstvo civilnih poslova BiH će, slijedeći potrebu multisektorskog pristupa ovoj i svim nadolazećim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative, održati hitan i zajednički sastanak s nadležnim institucijama. Zaključci sa sastanaka će biti u direktnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima ce se težiti optimalnoj mjeri koja se s jedne strane odnosi na potrebu dolaska vakcine u BiH, kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a s druge strane potrebe za pravilnim, potrebnim i mogućim procedurama ulaska, skladištenja i transporta vakcine u BiH”, kazali su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pfizerova vakcina, ali i druge potencijalne vakcine prvo će morati dobiti odobrenje Savezne agencije za hranu i lijekove. Nakon toga one trebaju dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove, i tek nakon toga moći će biti primjenjivane u zemljama EU.

Ipak, u svakoj zemlji van EU vakcine će morati proći i provjere domaće regulatorne agencije, odnosno u našem slučaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Nadležni u BiH još nisu spomenuli potrebe nabavke frižidera ili suhog leda za skladištenje na niskim temperaturama. Nadati se da će se to desiti nakon sastanka učesnika COVAX inicijative s bh. predstavnicima.

Nedavna pisanja svjetskih medija sugerišu da su brojne zemlje u razvoju u potrazi za suhim ledom kako bi obezbijedile hladne lance za skladištenje vakcina, najprije Pfizerove. To je poseban izazov za siromašnija društva jer je proizvodnja ugljikovog dioksida (CO2) izuzetno rijetka, a troškovi i opasnosti isporuke ogromnih količina suhog leda predstavljaju veliku prepreku.

 

klix.ba