MEDICA ZENICA: „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

Povodom početka obilježavanja kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, Udruženje Medica Zenica organizovalo je danas uličnu akciju na Trgu Alije Izetbegovića.

Tokom događaja, građankama i građanima distribuisan je promotivni materijal odnosno maske, liflete, planeri, magneti kao i QR Code za prvu mobilnu aplikaciju putem koje svi građani mogu prijaviti nasilje.

“U ovoj godini kada imamo pandemiju i jedno teško vrijeme ono što nam je statistika pokazala a posebno ženske nevladine organizacije ali i druge institucije jeste da je generalno u Bosni i Hercegovini došlo do povećanja broja evidentiranih slučajeva nasilja za 25 posto. S druge strane, kroz statističke podatke znamo da samo 5,5 posto osoba koje su žrtve nasilja uistinu i prijave nasilnike onda možemo zaključiti da imamo tri puta više slučajeva nasilja u ovoj godini u poređenju sa ranijim godinama. Iskreno, kroz organizaciju ovih uličnih akcija svim građankama i građanima želim da ukažem da je odgovornost na svima nama i da je jako bitno da se nasilje nad ženama i djevojčicama prijavljuje”, kazala je Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica. Ovogodišnja kampanja obilježava se pod sloganom „Prijavi nasilje – spriječimo zajedno nasilje nad ženama i djevojčicama“ i traje do 10. decembra. (B. D.)