GIK Zenica: Do 16:00 sati glasalo 35,12% birača, dva posto više u odnosu na prošle izbore

FOTO: Zenicainfo.ba

U 16:00 sati nove informacija o izlaznosti birača na Lokalnim izborima 2020. za RTV Zenica saopštio je Selver Keleštura, predsjednik GIK-a Zenica. Izborni proces se odvija po planu i bez narušavanja izbornog procesa.

„Izlaznost na biračkim mjestima do 16 sati je bila 35.553 ili 35,12 posto. U poređenju sa prošlim izborima to je nekih 2 procenta više. Prema našim  informacijama sa terena osim manjih prigovora na postupke nekih određenih aktera u postupku nije bilo narušavanja izbornog procesa, kontinuiteta  izbornog procesa i prekida glasanja ni na jednom biračkom mjestu. Izborni proces od otvaranja biračkih  mjesta do ovog momenta nije bio prekidan niti je bilo narušavanja integriteta biračkog mjesta. Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati, s tim da birači koji se zateknu na biračkom mjestu imaju pravo glasanja, odnosno biračko mjesto se zatvara tek nakon što posljednji glasač koji je zatečen u 19 sati obavi glasanje. Mi prema tajmingu CIK-a prve preliminarne rezultate za izbor gradonačelnika trebamo  dostaviti do 20,30 minuta, ali sve zavisi od činjenice da li će biračka mjesta biti zatvorena u 19 sati ili će biti birača na biračkim mjestima poslije toga od čega zavisi zatvaranje i početak prebrojavanja glasova za gradonačelnika“, izjavio je za Zenicainfo.ba Selver Keleštura, predsjednik GIK-a Zenica.

Kako je najavljeno Selver Keleštura, predsjednik GIK-a Zenica najnovije informacije o izbornom procesu  medijima će saopštiti u 21 sat.(M.P.)