CIK BiH poručio posmatračima: Poštivanje mjera ne smije biti smetnja za odvijanje izbora

FOTO: Vijesti.ba

Centralna izborna komisija BiH podsjeća izbornu administraciju u BiH i istovremeno obavještava javnost da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH pored ostalog propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da se akreditiraju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

“Član 17. 2 propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasanja. Posmatrač može imati po jednog predstavnika istovremeno na javnom sastanku izborne komisije, u centru za birački spisak, centru za brojanje, biračkom mjestu ili drugim relevantnim mjestima, kako je utvrdila Centralna izborna komisija BiH”, stoji u saopćenju CIK-a BiH.

Poentirali su da je suprotno postupanje općinskih/gradskih izbornih komisija i biračkih odbora kršenje Izbornog zakona BiH.

Saopćenje CIK-a BiH uslijedilo je nakon što se Izborni štab Gradskog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Banjoj Luci požalio na izborni proces u ovom gradu tokom samog otvaranja birališta.

Kako je saopćeno iz SDP-a BiH, birački odbori koji su pod kontrolom vladajućeg režima blokiraju ulazak posmatrača opozicije na birališta u Banjoj Luci.

“Ovu blokadu pravdaju uslovima pandemije, što otvara evidentan prostor za izborne zloupotrebe. O ovome smo obavijestili Gradsku izbornu komisiju i ukoliko ne bude brze reakcije pristupit ćemo blokadi svih biračkih mjesta u Banjoj Luci”, saopćili su iz GO SDP-a BiH u Banjoj Luci.

 

klix.ba