Od 1. januara u FBiH novi pravilnici o fiskalizaciji, poduzetnici ogorčeni

FOTO: akta.ba

Od 1. januara 2021. godine primjenjivat će se novi pravilnici o fiskalizaciji. Svi koji su fiskalizirani morat će nabaviti nove aparate. Iako nisu precizirani rokovi za to, poduzetnici su ogorčeni time jer to smatraju još jednim udarom na njih. Ističu kako su i prve fiskalne kase platili skupo, a svake godine ih po zakonu moraju i servisirati u iznosu oko 80 KM.

“Zaista u ovako teškom vremenu kad nemamo ni prometa zbog stanja kakvo jeste, zbog ovog nesretnog virusa, sad još taj dodatni veliki trošak, zaista ne bi trebalo. Nije mi jasno zašto nove kase”, kaže za BHRT Ranka Mutevelić, suvlasnica knjižare “Mutevelić”, Mostar

Umjesto rasterećenja gospodarstva i olakšavanja poslovanja, s obaveznom izmjenom fiskalnih kasa stvaraju se dodatna opterećenja gospodarstvenicima, upozoravaju iz poduzetničkih udruženja.

“Zamislite, recimo, veliki trgovački lanci imaju po tisuću prodajnih mjesta, to je tisuću fiskalnih kasa, toliko ih treba kupiti i ni malom obrtniku to nije malo jer te kase su od 600 do 1200 maraka”, ističe Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo “Link”, Mostar

U Minstarstvu financija Federacije BiH navode kako je riječ o unapređenju sistema fiskalizacije jer je postojeći tehnološki zastario, s ciljem suzbijanja sive ekonomije i stvaranja boljih uvjeta poslovanja.

“Uzimajući u obzir ubrzani razvoj informacijskih tehnologija, Federalno ministarstvo financija je objavilo tehničke i funkcionalne karakteristike koje će morati zadovoljiti fiskalni uređaji koji će se proizvoditi u buduće vrijeme i za koje će Federalno ministarstvo financija izdavati Uvjerenja o ispunjenosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika sukladno Zakonu o fiskalnim sustavima”.

Majić napominje da stručnjaci u vlasti uvijek kažu da je to unaprjeđenje, međutim u praksi se vidi da je to unazađivanje poslovnog okruženja i da mi sve više postajemo loša zemlja za poslovanje, što se vidi po masovnom zatvaranju malih radnji, a vidimo da i velike firme napuštaju BiH.

Ističe kako gospodarstvenici u Hrvatskoj nisu morali kupovati nove uređaje, nego su im nadograđeni stari, te zato smatra da se na ovaj način zapravo pogoduje određenim interesnim skupinama.

Nove fiskalne kase morat će nabaviti svi, izuzev organizatora igara na sreću, koji su putem posebnog sustava povezani s Poreznom upravom.

 

akta.ba