BiH ima kapacitet za proizvodnju ribe, uskoro izvoz u Rusiju

FOTO: biznisinfo.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas u Trnovu da je veoma bitno podržati ljude koji žele da stvaraju novu vrijednost i koji, poput “Bosfiša” artikulišu domaću proizvodnju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH – od žitarica, soje, ulja i nekih drugih segmenata koje koriste u primarnoj proizvodnji.

“Ovo preduzeće ne uzgaja samo ribu, već proizvodi i prerađevine od ribe i hranu za kućne ljubimce”, rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Trnovo Dragomirom Gagovićem i direktorom ribnjaka “Bosfiš” u Trnovu Samirom Lagarijom.

Košarac je rekao da je i u ovoj lokalnoj zajednici na sceni neprestana borba za očuvanje svakog radnog mjesta i dodao da je to primjer kako lokalna zajednica sa kompanijom prepoznatljivom na tržištu BiH može da se pohvali činjenicom da je i u vrijeme pandemije zaposleno sedam ljudi.

On je istakao da je to i primjer dobrog odnosa lokalnih struktura vlasti i kompanija koje prepoznaju opštine sa smislom za privredu, te naglasio da ovdje vlada optimizam da se u opštini Trnovo razvija ta kompanija i zapošljava lokalno stanovništvo.

“Ovdje je planirano /u `Bosfišu`/ da se zaposli još 15 ljudi, i to je dokaz da se mogu afirmisati politike lokalne zajednice i privrednih organizacija sa jedne strane, a mi ćemo sa svoje strane dati doprinos razvoju ovakvih kompanija, jer smatramo da treba razvijati našu primarnu proizvodnju, prerađivačke kapacitete u Srpskoj i FBiH”, poručio je Košarac.

On smatra da sa aspekta proizvodnje ribe u BiH postoji kapacitet u ovoj i kompaniji “Tropik” da BiH integralno pristupi nekim novim tržištima, osim Cefta i Evropske unije.

“Јučer sam obaviješten od ruske strane da smo dobili saglasnost za izvoz ribe u Rusiju s tim da je neophodno još to da kompanije koje bi trebale da apliciraju za taj posao popune obrasce. Time smo omogućili perspektive razvoja ove proizvodnje i plasman viškove jer otvaramo neka nova tržišta”, istakao je Košarac.

On je naveo da je danas razgovarano i o razvoju Trnova i da je važno da u narednom periodu na ovom području razvijati turizam, te da i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima dio nadležnosti i zajedno sa entitetskim ministarstvima će otvoriti dijalog u vezi sa revidiranom strategijom razvoja turizma u opštini Trnovo.

“Smatramo da Trnovo, osim područja koje je na Јahorini, gdje su značajne investicije Vlade Republike Srpske, može da se razvija turizam i na drugom dijelu na bazi agro-turističkih pristupa i potreba. Mislim da opština Trnovo, jer joj pripada i Treskavica, ima razvijeno i planinarsko društvo, pa se agroturizam može i ovdje razvijati”, rekao je Košarac, koji smatra da će agroturizam biti jedna od grana koja ima perspektivu u ovoj opštini.

Košarac je dodao da je razgovarano i o razvoju poljoprivrede i da se sa Vladom Srpske zagovara razvoj farmerskog oblika proizvodnje, u prvom redu mesa goveda i svinja.

 

biznisinfo.ba