Nakon 47 golova u Švicarskoj – Aldin Turkeš pozvan u reprezentaciju BiH

FOTO: reprezentacija.ba

Dušan Bajević pozvao je Aldina Turkeša (24) za utakmice reprezentacije BiH u novembru, saznaje Reprezentacija.ba.

Napadač Lausanne Sport ima sjajnu statistiku već tri sezone. U dvije sezone u drugoj švicarskoj ligi zabio je čak 43 gola, a isto je tako nastavio u švicarskom šampionatu gdje je ove sezone postigao tri gola u ligi i jedan u kupu.

Trukeš je nedavno potpisao novi ugovor sa Lausannom do 2023. godine.

Ranije je samo jednom igrao za U21 BiH protiv Portugala u kvalifikacijama, što je bilo dovoljno da odmah zabije pogotak.

“Rođen sam u švicarskom gradu Zugu, ali porijeklom sam iz Tešnja. Moji roditelji su rođeni u Tešnju. Imam porodicu u Tešnju i volim da dođem u taj grad kada god imam vremena. Otac mi je igrao fudbal i uvijek me motivisao te mi davao korisne savjete. Od malih nogu sam imao jasan cilj, a to je da postanem veliki fudbaler. Svoju karijeru sam počeo u klubu FC Rotkreuz. Nadam se da će moja karijera potrajati još dugo”, izjavio je u augustu Turkeš za Reprezentacija.ba.

Turkeš je visok 1,93 m, dešnjak je, te igra na poziciji centarfora. Trenutna vrijednost mu iznosi oko 1.5 miliona eura.

Ranije je igrao za omladinske selekcije Luzerna i Zuricha, nakon čega potpisuje profesionalni ugovor za Zurichom 2016. godine. Karijeru je kasnije nastavio u Vaduzu, Raperswill Joni, odakle 2019. godine dolazi u Lausannu.

 

reprezentacija.ba