Drljević: Korištenje krvne plazme je legitimna terapija ali je teško očekivati masovnu upotrebu

U nedostatku efikasne terapije u borbi protiv koronavirusa, ljekari u cijelom svijetu pokušavaju spasiti ljudske živote transfuzijom krvne plazme onih koji su prebolovali Covid infekciju.

„Korištenje produkata krvne plazme u infektologiji, odnosno liječenju je odavno poznato, to nije ništa novo“, izjavio je danas za RTV Zenica dr. Ednan Drljević, podsjetivši da se ta metoda koristi u slučajevima kada je, na primjer, žena pozitivna na B hepatitis i nakon poroda, da ne bi došlo do prenosa, djetetu se daju sastojci krvne plazme, radi sprečavanja virusne infekcije. Takođe se daje i kod vodenih ospica.

Krvna plazma je bogata antitijelima koji su korisni u borbi protiv koronavirusa.

„Problem kod nas je da se krvna plazma daje na dobrovoljnoj bazi, dok se, na primjer, u Americi kupuje. I onda se javlja problem kome dati i na koji način, u kojoj količini, jer za jednu dozu treba jako veliki broj onih koji su preboljeli Covid infekciju i koji imaju antitijela“, naglašava dr. Drljević.

U svakom slučaju, dodaje naš sagovornik, to je u infektologiji legitimna terapija, ali je teško očekivati masovniju upotrebu i veće pomake u liječenju.

U slučaju krvne plazme radi se o specifičnim antitijelima i ljudi koji su preboljeli Covid infekciju imaju upravo za antitijela.

No, za efikasniju borbu protiv Covid 19 ipak je potreban lijek, dok korištenje krvne plazme doprinosi smanjenju infekcije i smrtnih slučajeva, ali je za sada rano govoriti u kojem procentu.(Šerif B.)