Preko 17 hiljada penzionera u Zenici prima minimalnu penziju

Uz isplatu penzija za august, 5. septembra penzioneri bi trebali dobiti retroaktivno povećanje od januara u iznosu od 2,8 posto.

„Nije to veliko povećanje ali je značajno jer nam podiže osnovicu za sva buduća povećanja. Na godišnjem nivou za ovo povećanje bi trebalo biti obezbijeđeno dodatnih 60 miliona a kako saznajemo sredstva su već obezbijeđena“, kazao je za Zenicainfo.ba Emin Sijerčić, predsjednik Udruženja penzionera Zenica.

Na području Zenice je oko 21.500 penzionera a njih oko 17 hiljada prima minimalnu penziju u iznosu od 371 KM.  „Ne samo u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, penzioneri u cijeloj državi žive u izuzetno teškim uslovima i pravi su umjetnici u preživljavanju mjeseca“, ističe Sijerčić.

Udruženje penzionera broji oko 17 hiljada članova. Kako bi pomogli ovoj populaciji isplaćuju posmrtnine u iznosu do 500 KM, subvencioniraju lijekove za najteže oboljele članove, a od početka godine podijelili su više od tri hiljade poklon paketa najugroženijim članovima Udruženja. Ovo Udruženje svake godine obezbjeđuje kupovinu ogrjeva po povoljnijim cijenama i na otplatu, kao i mjesečne karte za gradski prevoz. Izleti, druženja i ljetovanja odgođeni su zbog pandemije korona virusa.