SKANDALOZNO! Ostaje „obezglavljen“ Dom zdravlja u vrijeme epidemije Korona virusa

U nastavku se bavimo vjerovatno smišljenim i ciljanim odugovlačenjem izbora direktora ključne zeničke zdravstvene ustanove, baš u vrijeme sve većeg broja zaraženih Korona virusom na području Grada i Kantona. U pitanju je Dom zdravlja Zenica, očigledno „zlatna koka“ u vrijeme svih izbora.

Upravni odbor JU Dom zdravlja, kao jedini organ ovlašten za provedbu procedure izbora i imenovanja direktora ove ustanove, iz samo njima poznatih razloga, odugovlači proceduru izbora. Prema informacijama do kojih je došao portal www.zenicainfo.ba, tročlani Upravni odbor neće donijeti konačnu odluku i kako sad stvari stoje ova Ustanova ostat će bez najodgovornije osobe sve do okončanja lokalnih izbora.

Konkursna procedura izbora i imenovanja novog direktora JU Dom zdravlja i načini rada Upravnog odbora, odnosno Komisije za izbor je konkretno opisana u Statutu ove javne ustanove.  Način glasanja članova Komisije za izbor, odnosno Upravnog odbora je prostom većinom, što znači da ako su ZA dva od tri člana, odluka je važeća. Međutim, na nekoliko posljednjih sastanaka Upravnog odbora JU Dom zdravlja, sastanku prisustvuju samo dva člana, jer je jedan od članova Upravnog odbora na bolovanju, odnosno pozitivan na Koronavirus. Prema našim saznanjima on je i član Gradske organizacije Stranke demokratske akcije. Drugi od pomenuta tri člana Upravnog odbora, predstavnik Ministarstva zdravstva ZDK, je predstavnik političke partije – A-SDA. Treći član, predstavnik ispred zaposlenika, tvrdi da je apolitičan i da sve vrijeme svog angažmana u Upravnom odboru JU Dom zdravlja radi u skladu sa zakonima i tačno definisanim procedurama i ni u kojem slučaju ne učestvuje u namjernom odugovlačenju i opstrukciji procesa izbora i imenovanja novog direktora ove ustanove.

Međutim, interesantno je da su svih troje članova Upravnog odbora nedavno potpisali i dostavili Osnivaču prijedlog o promjeni naziva ove Javne ustanove i na taj način podržali dosadašnju direktoricu u namjeri da osvoji treći mandat. Naime, važećim Statutom Doma zdravlja, prema članu 41., propisano je da ista osoba može biti imenovana na poziciju direktora maksimalno dva puta, što je gospođa Sarajlić-Spahić, inače zastupnica SDA u Kantonalnoj skupštini, već iskoristila. Mogućnost trećeg mandata dobila bi promjenom naziva u „Dom zdravlja sa izolatorijem“, kako je glasio prijedlog Upravnog odbora.

Procedura izbora i imenovanja direktora JU Dom zdravlja Zenica, po Statutu ove ustanove, morala je biti započeta tri mjeseca prije isteka tekućeg mandata gospođe Selvedine Sarajlić-Spahić, što je bilo sasvim dovoljno vremena da se sve procedure uspješno okončaju.

Usred sve većeg broja zaraženih Korona virusom na području Grada i Kantona, jedna od ključnih zdravstvenih ustanova je maltene obezglavljena. Trenutnom Upravnom odboru ističe mandat u ponedjeljak, 03. avgusta 2020. godine i o njegovom razriješenju i postavljanju novog odbora može odlučiti samo Gradsko vijeće Zenica na jednoj od narednih sjednica, što znači da se to, vjerovatno, neće desiti prije lokalnih izbora zakazanih za novembar ove godine. Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Zenica je trenutno dugogodišnji zaposlenik i nekadašnji direktor ove ustanove, Ferid dr. Alić, koji po zakonu ovu funkciju može obnašati najviše šest mjeseci.

Izvjesno je da gradski Dom zdravlja čeka sudbina Gradskog pravobranilaštva, gdje pored provedenih svih konkursnih i drugih procedura, Gradsko vijeće ne želi da imenuje Gradskog pravobranioca, time blokirajući zaštitu interesa i prava lokalne zajednice i njenih građana.

Istraživački tim RTV ZENICA