Ozvaničen početak vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica”

Vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2020“ zvanično je danas otvorena ispred Muftijstva zeničkog, organizatora ovog tradicionalnog događaja.

Zbog epidemije korona virusa, program „Lastavice“ ove će godine biti nešto reduciran. Započet će sutra, sa „Večeri Kur'ana“ u džamiji džemata Varošište, a okončati se centralnim programom na samoj Lastavici u nedjelju, 2. avgusta, kazao je Jakub ef.Salkica, član Organizacionog odbora i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Od pratećih programa, muftija zenički, hfz dr. Mevludin ef. Dizdarević izdvojio je promociju knjige „Izgubljena historija“ Michaela H. Morgana, te Bajramski koncert na platou ispred Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. U nedjelju, 2. avgusta biće organizovan sportski program, a biće upriličena i planinarska tura.

Zbog prirode terena na samoj Lastavici, organizatori napominju da nisu u mogućnosti da kontrolišu i ograniče broj prisutnih, ali da će biti preduzete sve mjere zaštite od korona virusa, te vjeruju i da će posjetioci biti odgovorni i savjesni. (Danko Travar)