Mekić-Abazović: Raste broj malignih oboljenja, ulaganje u prevenciju jeftinije od liječenja

Odjel onkologije je uz Hirurgiju u Kantonalnoj bolnici Zenica jedini tokom pandemije pružao stopostotnu uslugu osim tzv. „hladnih“ kontrola gdje je bolest bila stabilna i pod kontrolom. 

„Ovim načinom rada željeli smo i da ovakvi pacijenti izbjegavaju dolazak u bolnicu te da ne budu izloženi mogućem izvoru infekcija“, kazala je za naš program doktorica Alma Mekić Abazović, načelnica Službe za onkologiju u Kantonalnoj bolnici Zenica. „Po broju realizovanih prvih pregleda i kemoterapija bili smo iznad većine kliničkih centara u državi, jer su kolege hirurzi radili onkološke operacije i tokom pandemije  tako da smo imali krug koji se praktično upotpunio sa operacijom i obaveznim prvim pregledom onkologa, te nastavak kemoterapije. Sada je priliv pacijenata nešto slabijeg intenziteta jer moramo ispoštovati liste čekanja. Molimo za strpljenje jer će ta dinamika, vjerujem, u očima pacijenata biti sporija ali ona zavisi i od naših kapaciteta“, dodala je doktorica Mekić Abazović.

Prema tvrdnjama doktorice Mekić Abazović raste broj malignih oboljenja- „Upravo to i jeste situacija koja nas stalno obavezuje na to da govorimo o tome koliko je prevencija važna. Ona je jeftinija i za državu i za pacijenta. Bolje prevenirati nego ulagati velika sredstva u liječenje onkoloških pacijenata“, dodala je na kraju doktorica Alma Mekić Abazović, načelnica Službe za onkologiju u Kantonalnoj bolnici Zenica. (B.D.)