Najtraženija zanimanja na tržištu rada u BiH i dalje IT i softver inženjeri

Najtraženija zanimanja na tržištu rada u BiH za visokobrazovna lica i dalje su ona vezana za IT sektor – IT i softver inženjer, a zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, te doktor medicine-specijalista, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Direktor Agencije Muamer Bandić rekao je da osim ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te dodao da je ovog kadra i najviše na evidencijama nezaposlenih u BiH, zbog njihove hiperprodukcije.

Prema njegovim riječima, osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politikolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave, bosanskog i engleskog jezika.

Kada je riječ o potražnji za radnicima sa srednjom stručnom spremom, Bandić je naveo da je najveća potražnja za prodavačima i ugostiteljima, posebno konobarima, a i dalje su traženi operateri za unos podataka, radnici u kol-centrima.

“Od lica sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih i mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara, tekstilnih i saobraćajnih tehničara”, rekao je Bandić.

On je naglasio da su traženi šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, te dodao da treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih.

“Sa druge strane, najviše nezaposlenih ima među prodavačima, automehaničarima, bravarima, vozačima motornih vozila, frizerima, kuharima i konobarima”, rekao je Bandić.

Čestitajući maturantima u BiH završetak školovanja, Bandić je mladima skrenuo pažnju da prilikom izbora zanimanja ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu.

“To je najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje, a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih lica”, istakao je Bandić. (Srna)