Prva liga Federacije BiH i zvanično prekinuta, Olimpik se vraća u Premijer ligu

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o obustavi takmičenja u svim ligama iz nadležnosti NS FBiH.

Klubovi su se već ranije jednoglasno izjasnili o tome da ne žele nastavak prvenstva pa je Izvršni odbor danas donio očekivanu odluku o prekidu takmičenja, uključujući i ono najzanimljivije – Prvu ligu FBiH.

Iako još nije donesena službena odluka o plasmanu na tabeli, prvaku i eventualnim klubovima koji ispadaju sasvim je jasno da će prvakom biti proglašen Olimpik.

Ekipa iz Sarajeva će se tako naredne sezone vratiti u Premijer ligu BiH, gdje je u prošlosti znala pružati dobre partije.

Trener sarajevskog tima Darko Vojvodić istakao je da bi on bio zadovoljniji da je sezona nastavljena i završena.

“Nismo sretni što je sve ovako ispalo. Voljeli bismo da smo prvenstvo odigrali do kraja, ali i da jesmo, epilog bi bio isti. Bodovna razlika i kvalitet ekipe je na našoj strani, pa smo bili na sve opcije. Možda nam je ova opcija i najmanje godila. Poštujemo odluke nadležnih institucija, opet je zdravlje igrača najvažnije pa je ovo dobra odluka saveza. Mi zasluženo idemo tamo gdje ćemo biti”, kazao je Darko Vojvodić.

Najugroženiji na dnu tabele prije prekida zbog pandemije koronavirusa bili su Orašje, Jedinstvo, Slaven i Radnik.

Konačne odluke bit će poznate nakon što se Nogometni savez BiH izjasni o Premijer ligi, nakon čega će uslijediti novi sastanci federalnog Saveza vezano za broj klubova koji ispadaju iz Prve lige i ulaze u nju. (Zenicainfo.ba/Klix.ba)