Begagić: Prva liga FBiH u nogometu se neće nastaviti

U žiži interesovanja sportske javnosti u našoj zemlji jeste eventualni nastavak Premijer nogometne lige BIH.

Na drugoj strani Nogometni savez Federacije BIH donio je odluku da se Prva liga Federacije BIH neće nastaviti. Sa sličnim, a možda i težim problemima se susreću klubovi iz nižih razreda takmičenja kao što su Druge i Kantonalne lige. O situaciji u nogometnom savezu Zeničko-dobojskog kantona izazvanoj pandemijom Covid 19 danas se razgovaralo i u Izvršnom odboru ovog Saveza.

„Sve ide u jednom lancu od Premijer lige do Kantona. Još uvijek nije donesena odluka hoće li se nastaviti ili prekinuti takmičenja, i na kakav bi se način igralo. Naravno svi klubovi su u velikim finansijskim problemima. Sama organizacija utakmica bi bila teška sa finansijskog aspekta.Teža problematika je sa epidemiološkog aspekta: dezinfekcija terena, prostorija, igrača i ostalo. Sve ovo o čemu govorimo trebalo bi sprovesti i u nižim ligama, pa i u Kantonalnoj ligi. To bi bilo veoma teško jer klubovi nemaju prihoda. To će biti veoma teško organizovati ako dođe do toga. Kako organizovati testiranja, a zatim i uslove da se igra bez gledalaca. Nismo donijeli odluku o nastavku prvenstva. Ima puno pitanja kako dalje“, izjavio je nakon današnjeg sastanka za Zenicainfo.ba, Muhamed Begagić, predsjednik nogometnog saveza Ze-do kantona.

Nogometni savez BIH najavio je određenu finansijsku pomoć klubovima dobijenu od UEFE. Jedan dio sredstava dobiće i entitetski savezi koji bi tu pomoć trebali proslijediti nižim ligama. Ima li mjesta za eventualnu pomoć klubovima Kantonalne lige?

„Ovog trenutka klubovi su bez sredstava. Mi smo lično za nastavak prvenstva bez obzira na probleme. Mi nismo izabarali koronu, ona je pogodila nas i moramo tražiti rješenja. Neka sredstva se očekuju od saveza. Prošle godine smo 6 klubova pomogli u obnovi terena. Ove godine smo i sami bez sredstava. Ukupno sportska udruženja nisu u okviru Korona zakona i tu ne možemo očekivati ništa. Biće veoma teško ali vjerujem da ćemo uz pomoć Nogometnog saveza BIH i Federalnog saveza pronaći neka rješenja“, izjavio je za kraj Muhamed Begagić.(Mirsad P.)