Muslimani sutra obilježavaju najodabraniju noć u godini, Lejletul kadr

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu u utorak će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju vrijedniju od hiljadu mjeseci.

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku.

Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. w. s. koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

 

Hadisi poslanika Muhammeda s.a.w.s. jasno ukazuju na to da je noć Lejletul kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke.

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Noć Kadr odnosno noć odredbe (arapski kadr) nazvana je jer se vjeruje da se te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur'ana te pokajanja i traženja oprosta.

Medžlis islamske zajednice Zenica priprema poseban program za 27. noć mubarek ramazana Lejletu-l-Kadr, primjeren uslovima i mjerama koje je uzrokovala epidemija korona virusa. U specijalnom jednosatnom programu u Ensar džamiji će učestovati 30 zeničkih imama, a snimak svečanosti pogledajte i poslušajte u programu RTV Zenica u utorak od 21:00 sat.