Sekcija ugostitelja Zenica: Za probleme ugostitelja niko nema sluha

Ugostiteljstvo kao djelatnost je među najugroženijom u periodu dok traje pandemija korona virusa, smatraju u Sekciji ugostitelja Zenice koja djeluje pri gradskom Udruženju poslodavaca.

Zenički ugostitelj i predsjednik ove Sekcije, Senad Džanić kaže da se mnogi  bave onim što je u domenu ugostitelja, pa se tako kafa prodaje u pekarama, trgovinama, benzinskim pumpama, a nadležni ne reaguju.

Mjere pomoći privredi, na federalnom i kantonalnom nivou su dobrodošle ali je puno nedorečenosti i nelogičnosti, ističe Džanić.

“Prijava na javni poziv uslovljena je izmirenjem obaveza zaključno sa februarom,što je za većinu nemoguće. Pored toga, poticaji su namijenjeni poslovnim subjektima koji nisu otpuštali radnike, što je u najmanju ruku upitno, jer mi nikada nismo imali uputstva šta uraditi sa radnicima. Mišljenja smo da pravo na poticaj pripada svakom ko je zadržao barem jednog radnika”, kaže Džanić, dodajući da su se o problemima ugostiteljstva za vrijeme pandemije obraćali kriznim štabovima ali bez uspjeha.

“Nažalost, tamo ima ljudi koji nikada nisu zaradili marku svojim radom”, kaže Džanić. (Šerif B.)