Propao još jedan pokušaj Vijeća ministara da deblokira novac MMF-a, kantoni i dalje sporni

Kako saznajemo, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) na sjednici je umjesto jedne ponudio dvije odluke radi povlačenja sredstava MMF-a koja su BiH uplaćena u cilju suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Tako se prema prvoj odluci koja je jutros jednoglasno usvojena daje ovlaštenje Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI) od MMF-a.

Međutim, druga odluka koja je ponuđena u okviru ovog paketa nije usvojena, a ona se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

Saznajemo da je u ovoj odluci i dalje ponuđeno Vijeću ministara BiH da kantoni budu subjekti u raspodjeli ovog novca, što četiri člana Vijeća ministara nisu mogla prihvatiti.

To su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA), ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB), ministar odbrane Sifet Podžić (DF) te zamjenik ministra za izbjeglice i ljudska prava Dževad Mahmutović (SDA).

Kako nam je pojašnjeno iz Vijeća ministara BiH, u odluci je pravilno navedena raspodjela sredstava na način da FBiH dobija 61,5 posto, RS 27,5 posto, a Distrikt Brčko 1 posto (od FBiH i RS-a dobija po 0,5 posto) no za navedene članove Vijeća ministara BiH koji su glasali protiv kantoni ne mogu biti subjekti u ovom aranžmanu, jer se FBiH za njih zadužuje i vraća dug.

Treba napomenuti da je jučer Zastupnički dom Parlamenta FBiH u okviru rebalansa budžeta već donio odluku o raspodjeli sredstava MMF-a na FBiH i kantone, no njena implementacija će očito čekati rasplet u Vijeću ministara BiH.

Podsjetimo, 21. aprila na sjednici Vijeća ministara također nije izglasana odluka o povlačenju sredstava MMF-a upravo zbog sporne odluke koju je ponudio Bevanda.

Tada za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović, dok je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić bio odsutan.

Klix.ba