Predramazanska posjeta i hedije džematlijama Nur Hana

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazan, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila. U okviru redovnih predramazanskih aktivnosti obavljaju se pripreme kako u porodicama tako i u svim džematima.

Pred početak mubarek mjeseca ramazana džematski odbor džemata Nur Han, na čelu sa imamom Džemal ef. Salkić, posjetio je socijalno osjetljive porodice kojima je u ovom teškom periodu potrebna pomoć.

„Obilazeći naš džemat vidjeli smo da je veliki broj ljudi iz našeg džemata socijalno ugrožen te smo zbog toga odlučili posjetiti i džematlije koje su bile redovne u našoj džamiji te koje su zbog trenutne situacije morale ostati kući“, rekao je Džemal ef. Salkić, imam džemata Nur Han koji za Zenicainfo.ba ističe da je ovim obilaskom kod džematlija vidio koliko im je teško pala vanredna situacija u kojoj se svi nalazimo.

Imam džemata Nur Han kaže da su zbog situacije koju su zatekli na terenu odlučili da u predramazanskim danima cijelom džematu na kućnu adresu pošalju hediju koja je sadržavala vaktiju, ramazansku čestitku i bosanski lokum.

„To smo uradili da naše džematlije ne zaborave da nisu same u ovoj teškoj situaciji ali i da im kroz mali znak pažanje unesemo nadu u bolje sutra“, dodao je ef. Salkić koji napominje da je obaveza džematskog odbora i imama da brine o džematlijama.

Ovog mubarek mjeseca neće biti organizovan tradicionalni iftar u haremu džamije te su se zbog toga opredijelili za vanredne ramazanske aktivnosti.

„U džematu imamo nekoliko samaca i osoba koje su iznad 65. godina i koje se ne mogu kretati pa smo odlučili da tokom mjeseca ramazana napravimo 80 do 100 iftara kako bi mogli da ih posjetimo. Također, organizovat ćemo iftar za džematski odbor i manji broj džematlija u mektebskoj učionici kako bi mogli dogovoriti daljnje aktivnosti i pripreme za Bajram“, istakao je ef. Salkić.

Imam džemata Nur Han povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana upućuje najiskrenije čestitke svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, sa željom da mubarek dane mjeseca Ramazana provedu u ibadetu i postu. (Irdina N.)