Grad Zenica osigurao interventne pakete za 3.000 lica najpogođenijih aktuelnim stanjem prirodne nesreće

U skladu sa javnim pozivom gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića upućenog 20. marta 2020. godine predsjednicima i povjerenicima mjesnih zajednica na području grada, danas, (utorak) počela je podjela interventne pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva u okviru preventivnih mjera zaštite od opasnosti zaraze koronavirusom (COVID-19).

Među korisnicima interventne pomoći nalaze se lica koja su najpogođenija aktuelnim stanjem nesreće, iznemogla i nepokretna lica bez bliskih krvnih srodnika koji su zakonski obavezni skrbiti o istima, porodice bez ijednog zaposlenog člana domaćinstva, odnosno bez primanja i nezaposlene samohrane majke i očevi.

Odlukom Štaba civilne zaštite Grada Zenica kojim u svojstvu komandanta rukovodi gradonačelnik Kasumović, iz budžeta Grada izdvojeno je 150.000 KM što je bilo dovoljno za jednokratnu pomoć za 3.000 Zeničana u vidu paketa vrijednog 50 KM. Sadržaj paketa čine prehrambeni i higijenski artikli, između ostalih: 25 kg brašna, 2 l ulja, 3 kg deterdženta za veš, deterdžent za posuđe, ½ kg kafe, šećer, mesni narezak, supa, tjestenina itd.

Podjela interventnih paketa za stanovnike 74 mjesne zajednice počela je iz mjesnih zajednica Crkvice, Gornje Crkvice, Staro Radakovo i u naseljima Babinskog sliva. U akciji učestvuju pripadnici Civilne zaštite Grada Zenica, dok se podjela odvija uz koordinaciju sekretara, predsjednika i povjerenika mjesnih zajednica.