Svjetski dan Roma: Gradonačelnik Kasumović uputio čestitke

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila svake godine u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što je bio jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma, a službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi „Gyelem, Gyelem” (Idem, Idem).

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, čestitao je u svoje, kao i u ime Gradske uprave 8. april, Svjetski dan Roma.

“Poštovane sugrađanke i sugrađani romske nacionalnosti,
U svoje lično i u ime saradnika iz Gradske uprave Zenica, od srca Vam čestitam 8. april Svjetski dan Roma. Kao čovjek koji ne pravi razlike među ljudima, a posebno ne po nacionalnim i vjerskim opredjeljenjima, obećavam da ću se nastaviti zalagati za poboljšanje uslova života svih građana Zenice, pa tako i za bolji život naših sugrađana romske nacionalnosti. Vaš gradonačelnik Fuad Kasumović”, kazao je gradonačelnik.

Ovaj romski praznik obilježava se svake godine s ciljem promovisanja poboljšanja životnih uslova romske populacije, jačanja nacionalnog identiteta, međusobnog druženja i uvažavanja, prikaza romskih običaja i upoznavanja s aktivnostima vezanim uz romsku zajednicu. (M.Dizdarević)