Zenica: Preraspodjelom u budžetu obezbijediti novac za borbu protiv pandemije

Iz Budžeta Grada Zenice u ovoj godini je planiran rekordan obim sredstava, za oko deset posto više u odnosu na godinu ranije. Ipak, situacija sa korona virusom, vjerovatno će dovesti do budžetskog rebalansa i na nivou Grada, tako da sva planirana sredstva vjerovatno neće biti i utrošena za sport, nego preusmjerena u programe oporavka privrede, saopšteno nam je iz Gradske uprave.

Grad Zenica je protekle četiri godine za sport izdvojio blizu osam miliona maraka. U 2020. planirano je da se sportski kolektivi podrže sa rekordnih milion i 900 hiljada maraka. Osim izdvajanja kroz reprogram poreskog duga Nogometnog kluba Čelik, planirano je i 950 hiljada maraka za sportske klubove i nosioce sportskih aktivnosti, trenažni proces i odigravanje utakmica, kao i sredstva potrebna za održavanje sportskih terena i objekata. Međutim, situacija sa korona virusom, mogla bi promijeniti planove Gradske uprave, napominje stručni saradnik za sport, Kenan Uzunović.

„Nisam siguran koliko će biti moguće izvršiti sve ove stavke, svi smo svjesni da će za oporavak privrede biti potrebni budžetski rebalansi na svim nivoima, pa tako i na gradskim. Nažalost, bili smo prinuđeni, zbog koronavirusa, otkazati brojne sportske manifestacije koje su već navedene u raspodjeli, iako se nadam da će veći dio njih biti nadoknađen kada se steknu uslovi za to“, kazao je za Zenicainfo.ba, Kenan Uzunović.

Kenan Uzunović

Uzunović napominje  kako je prvi dio sredstava namijenjenih za podršku sportskim savezima i organizacijama uplaćen prošle sedmice, kao i da bi u narednim danima trebalo da bude uplaćena prva tranša sredstava za redovan rad sportskih klubova. (Sanja Stević)