Negativni na kontrolnom nalazu: Troje Zeničana vjerovatno danas idu kući

zdk.ba

Troje Zeničana, koji su prvozaraženi koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine, bili su negativni na kontrolnom testiranju poslije 14-dnevne izolacije u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica pa se smatraju izliječenim te će, vjerovatno, danas biti pušteni i kući – rekao je Feni kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić.

“Čekam još zvaničnu potvrdu nalaza, ali bitno je da su ljudi ozdravili i da idu kući. To je naš veliki uspjeh, kao što je uspjeh da jedini imamo i operisanog pacijenta zaraženog koronavirusom. Uz to, imamo najmanje i najsporije širenje virusa u Evropi, a što nam je najvažnije virus nam nije ušao u zdravstveni sistem. Tvrdim da naš sistem, ovako kako smo ga postavili, može pasti samo zbog neodgovornosti nekog pojedinca”, ističe Jupić.

Zet (26 godina) i kćerka (19) su 10. marta smješteni u izolatoriju, zajedno su s kćerkinom majkom (51), koja je smještena dan ranije i kod koje je prve ustanovljena zaraza. Sve troje su stigli iz Italije, ali kćerka i zet nikada i nisu razvili simptome, ali su smješteni u izolatorij jer su imali zarazu.

Majka je sve vrijeme imala samo blaže simptome bolesti COVID-19.

N1 info