Cenić: Odluke entitetskih Agencija za bankarstvo su skandalozne!

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, donio je Odluku kojom se utvrđuju privremene mjere sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusnog oboljenja „COVID-19“ i očuvanja stabilnosti bankarskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine.

Sličnu odluku i set mjera je donjela i Agencija u Republici Srpkoj, a Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak u izjavi za portal startbih.ba, tvrdi kako su obje odluke skandalozne, a opširan komentar, na njenu molbu prenosimo u cjelini.

“Odluka Federalne agencije za bankarstvo je identična odluci Agencije u RS-u. Smatram da su obje skandalozne jer u svojim odlukama daju nešto po principu „može, a i ne mora“, to je prva stvar, a osim toga banke svakako imaju to pravo da dogovaraju sa klijentima o moratoriju i odgodi plaćanja pa prema tome ne znam šta su to Agencije dale. Krajnje je licemjerno u ovakvim uslovima kada ne mogu ljudi ne mogu ni do banke doći, kada se ne mogu ni raspitati, kada ne mogu praviti redove ispred banke, dati bankama na pravo da njihovo odjeljenje za rizik procjenjuje da li može ili ne može,  i koja će se mjera primjeniti sa obrazloženjem da se ne ugrozi likvidnost banaka.

Podsjećam, banke drže više od duplo novca nego što je propisana obavezna rezerva. Pet i po milijardi je u Centralnoj banci od čega su 2,7 milijardi propisana obavezna rezerve, a ostalih 2,8 milijardi banke doborovoljno drže. Za dva ili tri mjeseca, koliko bi se svima dalo pravo jednom odlukom da se po automatizmu radi moratorijum fizičkim i pravnim licima, osim onima koji izraze želju da i dalje nastave plaćaju, ne bi ugrozilo likvidnost banaka i smanjilo bi redove. Sljedeća stvar, zabluda je da službenici banaka mogu raditi od kuće. Radi se o posebnim kompjuterima koji bi morali biti nabavljeni, a onda im to moraju podesiti IT stručnjaci jer se ne može sa običnog kompjutera ulaziti u sistem banke jer su to osjetljivi podaci. Ne mogu je od kuće obrađivati silne zahtjeve klijenata. Napravili su samo haos.

Nisu dali nikakvu pomoć, nikakvo razumijevanje prema građanstvu i pravnim subjektima u trenutcima kada ostaju bez posla ljudi, a firme se gase. A to nas tek čeka. Banke treba sada da izraze solidarnost i dijele sudbinu privrede i da je pomognu da bi imali stalne klijente i kada sve ovo prođe. Nadalje, lošu uslugu je Agencija napravila bankama jer se stvara nepovjerenje. Apelovala sam na građane da ne stoje u redu i ne podižu keš upravo iz razloga jer su banke likvidne i nema potrebe da se diže keš. Sa ovim odlukama Agencije za bankarstvo su zapravo su samo „dosolile“ i građani će se bukvalno pitati šta to nije u redu, pa se može desiti novi stampedo.

Srbija je to uradila po automatizmu i stvorila dodatnu sigurnost kod građana i privrede ili Hrvatska koja je rekla da banke mogu same odlučivati, ali nema prinudne naplate u ovom periodu. A naše Agencije su umjesto toga napisale neke fludine odluke i bankama dale pravo koje već imaju.

Agencija po članu 4. Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH imaju pravo da donesu podzakonska akta. Zar nisu mogli da pojednostave proceduru umjesto što unose dodatnu neizvjesnost i strah kod građana”.

Akta.ba