Povučeni spiskovi s imenima osoba u izolaciji

Foto: Nejro A.

Nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH izdala rješenje kojim se zabranjuje objavljivanje ličnih podataka o osobama koje su pozitivne na koronavirus, kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije, ti spiskovi su uklonjeni s pojedinih službenih internet stranica koje su ih i objavile, osim spiska na stranici Grada Trebinja.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH je jučer objavila rješenje kojim se zabranjuje nadležnim organima na svim nivoima vlasti u BiH, uključujući entitetske i kantonalne štabove civilne zaštite, kao i drugim organima koji djeluju u vanrednoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa, da objavljuju lične podatke o licima koja su pozitivna na koronavirus i licima kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije.

Također je naloženo ovim organima da odmah uklone i blokiraju lične podatke o osobama pozitivnim na koronavirus, kao i osobama koje poštuju određene mjere izolacije i samoizolacije, a čiji podaci su javno objavljeni.

Zaštita ličnih podataka, kako se navodi u rješenju Agencije, ne sprečava nadležne organe da preduzimaju mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije virusa korona. Međutim, na nadležnim organima je da i tom prilikom osiguraju zakonitu obradu ličnih podataka.

“Javno objavljivanje ličnih podataka lica koja su pozitivna na koronavirus te lica kojima su izdate naredbe o izolaciji i samoizolaciji, a koja ne krše izdate naredbe, ne može se opravdati javnim interesom. Naročito se ne može opravdati objavljivanje podataka na način kao što su to pojedini javni organi učinili”, navedeno je u rješenju.

Prema Agenciji, objavljivanje podataka o osobama pod mjerama može narušiti povjerenje u zdravstveni sistem.

“To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, širenje bolesti na druga lica, čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti. Osim toga, objavljivanje ličnih podataka o licima koja poštuju izdate naredbe o izolaciji i samoizolaciji, može dovesti do stigmatizacije istih od šire društvene zajednice i, u krajnjem slučaju, do nasilja i ataka na život”, navedeno je u rješenju Agencije.

Vlada Kantona 10 je prethodnih dana bila objavila dva spiska lica kojima su izrečene mjere izolacije, a prema rješenju Agencije, spiskove građana su objavili i organi u Trebinju, Konjicu i Čeliću.

Do trenutka pisanja ovog teksta, na službenoj stranici Grada Trebinja još uvijek je stajao spisak osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji od 23. marta. Na upit BIRN-a BiH zbog čega još uvijek stoji spomenuti spisak, nisu željeli komentarisati, uz navode da je za danas u 14 sati planirana konferencija za novinare, kada će “to biti saopšteno medijima”.

Općina Konjic je sa svoje stranice uklonila spisak osoba pozitivnih na virus i osoba koje su u samoizolaciji, uz obrazloženje da je to učinjeno u skladu s rješenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka. Iz Općine Čelić su za BIRN BiH potvrdili da su uklonili objavljeni spisak iz istih razloga.

Vlada Kantona 10 također je uklonila spiskove sa svoje stranice, ali do trenutka pisanja ovog teksta nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH iz kojih razloga.

BIRN BiH je ranije pisao kako su stručnjaci izrazili zabrinutost jer bi objavljivanje identiteta osoba u izolaciji moglo dovesti do kršenja ljudskih prava, kao i da neki građani neće tražiti zdravstvenu zaštitu kako ne bi bili javno izloženi linču.