Marko Maleš: Pandemija se u velikoj mjeri odražava na sve hrišćanske aktivnosti

U toku je veliki ili vaskršnji post među hrišćanskim svijetom, a koji predstavlja pripremu za nadolazeći praznik Vaskrs, koji se ove godine dočekuje 19. aprila.

Tim povodom, za naš radijski program uživo je govorio zenički paroh, Marko Maleš. On tvrdi da se novonastala situacija sa pandemijom u velikoj mjeri odražava i na svakodnevne i sedmične, hrišćanske aktivnosti.

U skladu s trenutnom situacijom, suočavamo se sa smanjenim brojem službi ili liturgija, a pogotovo sa smanjenim brojem liturgija koje služimo uz veliki post. Njih smo u potpunosti otkazali jer je na njima uobičajeno prisustvo velikog broja sveštenika i ljudi. U suštini, zbog naredbi Kriznih štabova, za sada smo odlučili održavati samo nedjeljne liturgije.“

Posljednjoj nedjeljnoj misi prisustvovalo je svega desetak građana Zenice koji su, svakako, prema riječima paroha Maleša, poštovali pravila socijalne distance. Zenički paroh pozvao je sve sugrađane da se pridržavaju preporuka i naredbi nadležnih organa te da svoje domove ne napuštaju bez prijeke potrebe. (Lamija Pojskić)