Gradska uprava Zenice spremna pomoći lokalnim privrednicima

Pandemija Korona virusa već sada je nanijela štete privrednicima u Bosni i Hercegovini. Kako bi ublažili ekonomski udar na preduzeća danas je održan sastanak u sjedištu Gradske uprave s ciljem definisanja neophodne pomoći.

„Ono što je grad mogao uraditi, uradio je. Smanjili su zakupnine za mjesec mart za 50 posto. Naša želja je da to isto uradimo i sa zakupcima na tržnici. Pokušat ćemo razgovarati sa BBI bankom da svi oni koji su koristili sredstva koje je Grad preusmjerio na ime otplate kamate po kreditima koje su uzimali da im ponudi grejs period od dva do tri mjeseca za otplatu tih kredita”, kazala je Senaida Turkić, predsjednica Upravnog odbora udruženja poslodavaca Zenica.
Nakon ovog zdravstvenog, drugi problem korona virusa jeste ekonomski. Poslije korona virusa bit će velikih problema po privredu, smatra gradonačelnik Fuad Kasumović.

„Ovim mjerama nastojimo pomoći našim privrednicima i da opstanu radna mjesta. Mi smo kao grad spremni da im pomognemo. Već smo neke mjere donijeli i kada usaglasimo sve mjere sa predstavnicima izaći ćemo u javnost s njima“, kazao je Kasumović.
Nakon završetka pandemije biće velikih ekonomskih problema, ali Grad je odlučan da pomogne privrednicima kako ih sve ovo ne bi previše pogodilo i utjecalo na njihov rad.(N.G.)