Granični policajac uhapšen jer je u BiH pustio osobe kojima je zabranjen ulazak zbog koronavirusa

Istragom je utvrđeno da je granični policajac na graničnom prijelazu Brčko, zahtjevao i primio dar, kako bi protivno propisima, propustio u BiH tri osobe koje su doputovale iz Republike Hrvatske, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog graničnog policajca sa graničnog prijelaza Brčko.

Istragom je utvrđeno da je navedeni osumnjičeni, prilikom ulaska troje državljana u BiH, sa područja R Hrvatske, zahtjevao i primio dar, kako bi im bez odgovarajućih dokumenata, omogućio ulazak u BiH, te ih nakon toga, protivno instrukcijama i naredbama o postupanju sa građanima koji ulaze u BiH u postupku izdavanja rješenja o samoizolaciji, propustio u BiH bez provedenih procedura nadležnih sanitarnih i zdravstvenih organa.

Nakon otkrivanja navedenog događaja i provođenja istrage, državljani BiH sa šireg područja Brčkog, identificirani su i locirani, te je prema navedenima proveden postupak u skladu sa odredbama postupanja u procesu zaštite od širenja korona virusa COVID-19.

Navedeni osumnjičeni bit će tijekom dana priveden u Tužiteljstvo BiH, gdje će ga ispitati postupajući tužitelj, koji će nakon toga prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.