Stanje na graničnim prijelazima BiH i regije zbog širenja korona virusa

Zbog straha od širenja korona virusa uvedene su posebne mjere na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu.

U Bosnu i Hercegovinu je zabranjen ulazak strancima koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine (provincija Hubei i grad Wuhan). Državljani BiH koji se vraćaju u BiH iz neke, ali i drugih zemalja popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana.

HRVATSKA: Svi koji uđu na područje Republike Hrvatske moraju 14 dana boraviti u izolaciji, ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje.

SLOVENIJA: Svi manji granični prelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji je 6 graničnih prelaza: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi Potok. Na svim graničnim prelazima pojačana je kontrola putnika i robe.

SRBIJA: Zatvoreni su granični prelazi:

Sa Bosnom i Hercegovinom: Bazinovci, Jamena, Most i Mokronozi.

Prema Hrvatskoj: Batina, Principovac, Principovac 2 i Ilok 2.

Prema Mađarskoj i Rumuniji zatvoreni su prelazi: Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (riječni), Đala, Rabe, Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Đerdap 2.

Prema Bugarskoj zatvoreni su prelazi: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci.

Prema Sjevernoj Makedoniji zatvoreni su prijelazi:Prohor Pčinjski i Goleš-Golema Crcorija.

Prema Crnoj Gori zatvoreni su prelazi: Godovo, Vrbnica i Jabuka,

CRNA GORA: Zatvoreni su granični prelazi:

Sa BiH: Šćepan Polje-Hum (na putnom pravcu Plužine-Foča), Šuče – Vitina (Pljevlja-Foča;

Sa Albanijom: Grnčar-Baškim (Plav -Skadar)

Sa Hrvatskom: Kobila–Vitina (Herceg Novi–Vitina–Dubrovnik).

AUSTRIJA: Svi koji uđu u Austriju moraju ići u 14-dnevnu izolaciju. Izuzetak je moguć jedino ako napustite Austriju bez zaustavljanja.

ALBANIJA: Zatvoren je granični prelaz sa Crnom Gorom Sukobin-Murićani. Prelaz je zatvoren za motorna vozila, a otvoren za pješake.

MAĐARSKA: Zabranjen je ulaz u državu: talijanskim, kineskim, južnokorejskim i iranskim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima.

RUMUNIJA: Zatvoreni su granični prijelazi sa Mađarskom: Battonya–Tornya (Turnu), Létavértes – Székelyhíd (Sacueni), Méhkerék – Nagyszalonta (Salonta) i Nyírábrány – Érmihályfalva (Valea lui Mihai).

SLOVAČKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

ČEŠKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.

POLJSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.