KB Zenica: Organizacione promjene u svrhu predostrožnosti

U skladu sa zaključcima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko dobojskog kantona, menadžment Kantonalne bolnice Zenica je poduzeo mjere i aktivnosti povodom moguće potrebe za izolacijom i liječenjem pacijenata pozitivnih na korona virus, saopćeno je na današnjoj pres konferenciji.

Direktor Bolnice, dr. Rasim Skomorac je istakao da je bolnički stacionar opredjeljen kao prostor za izolaciju, pri čemu je trenutno predviđeno 50 kreveta.

“Poduzimaju se i ostale preventivne mjere kako bi se zaštitili kako osoblje tako i pacijenti, a jedna od njih je potpuna zabrana posjeta pacijentima u Kantonalnoj bolnici”, kazao je Skomorac, dodajući da se sve aktivnosti provode u cilju predostrožnosti i u najboljem interesu i samih građana.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba,dr. Adnan Jupić je potvrdio da do danas na području Federacije BiH pa tako i ZDK, nema pozitivnih slučajena na korona virus, te da je najvažnije da građani prate upute stručnjaka i imaju povjerenje u zdravstveni sektor. Nema nikakvog razloga za bilo kakvu paniku, dodao je Jupić.

Važno je da građani koji osjećaju određene zdravstvene poteškoće telefonski kontaktiraju lokalne ustanove i ako se utvrdi potreba angažuje se higijensko-epideiološka služba.

Za zaposlenika za kojeg se juče pojavila sumnja na korona virus nakon testiranja je utvrđeno da nema ovo oboljenje.

Menadžment zeničke bolnice je poduzeo potrebne aktivnosti na nabavci dovoljne količine zaštitnih sredstava za zdravstveno osoblje.

Sa press konferencije je iznova apelovano na korektno i objektivno izvještavanje,a pomoćnik direktora zeničke bolnice dr. Kasim Spahić je naglasio da će ažurirane informacije biti dostubne na web stranici. (Šerif Babić)